John Osborne - huwiki.org

John OsborneJohn Osborne
Élete
Születési név John James Osborne
Született 1929. december 12.
London, Egyesült Királyság
Elhunyt 1994. december 24. (65 évesen)
Shropshire,
Nemzetiség angol
Házastársa
  • Mary Ure (1957–1963)
  • Penelope Gilliatt
  • Jill Bennett (1968–1978)
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) dráma
Első műve The Devil Inside Him (Belébújt az ördög; 1950)
Fontosabb művei Nézz vissza haraggal
Kitüntetései Oscar-díj a legjobb adaptált forgatókönyvnek (Tom Jones, 36. Oscar-gála)
A Wikimédia Commons tartalmaz John Osborne témájú médiaállományokat.

John Osborne (London, 1929. december 12.Shropshire, 1994. december 24.) angol író, drámaíró, forgatókönyvíró, színész – a nálunk a maga idején dühöngő ifjúságnak nevezett irodalmi, színházi és filmes művészeti irányzat, mozgalom („angry young man" – dühös fiatalok) vezéralakja.

A Nézz vissza haraggal (Look Back in Anger) című színművének ősbemutatója 1956. május 8-án volt a londoni Royal Court Theatre-ben. Egy hét alatt az érdeklődés középpontjába került, és az évad sikerdarabja lett, rövidesen pedig az új művészeti magatartás névadó művévé vált.

Azt hiszem, mi már nem áldozhatjuk fel az életünket igaz ügyért. Megtették ezt értünk a harmincas, negyvenes években, amikor mi még kölykök voltunk. Nekünk már nem maradt jó, igaz ügy egy sem. Ha majd jön a nagy mennydörgés, és mindnyájan odaveszünk, hát akkor sem a régi divatú, nagyszabású eszmékért ontjuk majd vérünket. Csupán afféle Szép Új No-köszönöm-elég-közepes dolgokért.

Apja reklámgrafikus volt, akinek korai halála is közrejátszhatott abban, hogy erős ellenszenvet érzett korának társadalmi környezete iránt.

Beiratkozott a Belmont College-ba, ahol egyszer megütötte az igazgatót, majd emiatt el kellett hagynia az iskolát. Újságírásba fogott, aztán színésznek állt. Első darabját 1950-ben közösen írta Stella Linden színésznővel közösen. Következő munkáját Anthony Creightonnal írta meg (Sírfelirat George Dillonnak). Ez a darab egy fiatal drámaíró bukásáról szól, azzal a tanulsággal, hogy a művésznek meg kell őriznie integritását, egyébként a társadalom erkölcsileg elzülleszti, tönkreteszi.

1956-ban mutatták be a Dühöngő ifjúságot, amit Tony Richardson rendezett. Egy hétig félházzal ment, mire beütött a siker.

Az általa írt Tom Jones(wd) című 1963-as filmért Oscar-díjat kapott.[1]

Tartalomjegyzék

Művei


Magyarul


Jegyzetek


  1. 4 Oscart kapott a film: a legjobb film (a rendező, a producerek), a rendezés (Tony Richardson), a zene (Ennio Morricone), a forgatókönyv (John Osborne).

További információk


  • Irodalomportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Brit írók | 1929-ben született személyek | 1994-ben elhunyt személyek


Dátum: 01.09.2020 01:17:44 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.