John SchlesingerJohn Sclesinger
Született John Richard Schlesinger
1926. február 16.
London
Elhunyt 2003. július 25. (77 évesen)
Palm Springs, Kalifornia
 USA
Állampolgársága brit
Nemzetisége angol
SzüleiBernard Edward Schlesinger
Winifred Henrietta Regensburg
Foglalkozása filmrendező
Iskolái Balliol College
Kitüntetései
Halál okaagyi érkatasztrófa

John Richard Schlesinger (London, 1926. február 16.Palm Springs, Kalifornia, USA, 2003. július 25.) brit film- és színházi rendező.

Tartalomjegyzék

Élete


John Schlesinger 1926. február 16-án született Londonban Bernard Edward Schlesinger és Winifred Henrietta Regensburg gyermekeként.

Tanulmányait a Balliol College-ban végezte Oxfordban.

1956 és 1959 között a BBC-nek forgatott dokumentumfilmeket. Első munkája, az Első szerelem (1962) Arany Medve-díjat kapott. Egy évvel később jött A hazudós Bully, amelyben Julie Christie debütált. 1964 és 1966 között a Royal Shakespeare Company és a londoni Aldwych Színház rendezője volt. 1969-ben az Éjféli cowboy volt az első amerikai filmje, ez Oscar-díjban részesült. 1971-ben a Vasárnap, átkozott vasárnap című filmjét Oscar-díjra jelölték. 1975-től 1984-ig a londoni National Theatre és a Royal Opera House rendezőjeként dolgozott. 1973 és 1988 között a londoni National Theatre társigazgatója volt.

Schlesinger homoszexualitását sohasem titkolta, Michael Childers nevű partnerével az 1960-as évektől kezdve egészen haláláig együtt élt. Szexuális irányultsága 1991-ben kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor tucatnyi meleg és leszbikus művész társával együtt Ian McKellen védelmére kelt, amikor az Derek Jarman nyílt levele ellenére nem utasította el a lovagi rangot, amelyet első ízben ítéltek nyíltan meleg vagy leszbikus embernek.

2003. július 25-én hunyt el Palm Springsben.

Színházi rendezései


Operák


Filmjei


Díjai


Források


További információk


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Angol filmrendezők | Színházrendezők | LMBT filmrendezők | 1926-ban született személyek | 2003-ban elhunyt személyek | Oscar-díjasok | BAFTA-díjasok | David di Donatello-díjasok


Dátum: 29.03.2021 02:54:01 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.