Középföldi törpök listájaA törpök (khazadok, naugrik) egy faj J. R. R. Tolkien mitológiájában. Ez a szócikk a Tolkien műveiben megjelenő fontosabb törpöket sorolja fel.

Tartalomjegyzék

A


Azaghâl

Azaghâl egy belegosti törp-úr volt az Első Korban, a Szélesderekúak nemzetségének vezére. Csatlakozott Fingon, a Noldák Nagykirálya által vezetett szövetséghez, amely megtámadta Angbandot, Morgoth erődjét a Nirnaeth Arnoediad, a "Megszámlálhatatlan Könnyek Csatája" során. A harc során szembekerült Glaurunggal, a Sötét Úr szolgálatában álló fiatal sárkánnyal. Azaghâl súlyosan megsebesítette a szörnyeteget, de az megölte ellenfelét, mielőtt visszavonult volna Angbandba. Telchar eredetileg neki készítette Dor-lómin sárkány-sisakját.

Azaghâl A szilmarilok huszadik, a Nirnaeth Arnoediadot bemutató fejezetében jelenik meg.

B


Balin

Harmadkori törp Durin királyi vérvonalából, Fundin fia, Dwalin bátyja. A Harmadkor 2763. évében született Ereborban. A törp-erődváros Smaug általi feldúlásából megmenekült rokonával, az ifjú Tölgypajzsos Thorinnal és más fiatal törpökkel. II. Thráin seregével harcolt a törp-ork háborút lezáró Azanulbizari Csatában. Követte Thráint annak Erebor visszafoglalására indított expedícióján, majd amikor a törp-úr eltűnt (Sauron szolgái elrabolták), ő vezette vissza annak csapatát a népének otthont adó Ered Luinba. 2941-ben Balin csatlakozott Thorinhoz, aki tizenegy további törpöt maga köré gyűjtve szintén céljául tűzte ki nagyapja királyságának visszafoglalását. Thorin és társai, a hobbit Zsákos Bilbó és a mágus Szürke Gandalf segítségével visszaszerezték a Magányos Hegyet, bár vezérük meghalt az Öt Sereg Csatájában. Balin Ereborban telepedett le annak újrabenépesítése után. A Harmadkor 2989. évében visszafoglalta Mória (Khazad-dûm) ősi, de ekkorra elhagyatott törp-birodalmát egy expedíció élén, és felvette a Mória Ura címet. Öt évvel később orkok lenyilazták az Azanulbizar-Völgyben, követőit pedig rövid harcok után lemészárolták a Törptárna termeiben.

Balin fontos mellékszereplő A hobbitban, sírját pedig A Gyűrűk Ura első kötetében megtalálja a Gyűrű Szövetsége. Balin hangját Don Messick adta A hobbit 1977-es rajzfilmadaptációjában. Peter Jackson élőszereplős filmtrilógiájában Ken Stott alakítja.

Bifur

Harmadkori törp, Tölgypajzsos Thorin tizenkét társának egyike, Bofur és Bombur unokatestvére. Thorin követőinek legtöbbjétől eltérően nem nemesi származású, apja móriai törpök leszármazottja volt. Az Öt Sereg Csatája után Ereborban telepedett le.

Bifur A hobbit mellékszereplője, neve az óészaki Völuspá versből, az Edda-énekek egyik részéből származik. Peter Jackson a regényt megfilmesítő trilógiájában a szereplőt William Kircher alakítja. A filmsorozat háttértörténetében Bifur fejébe beleragad egy harc során egy ork fejszéje. A sebesülés következményeképpen Bifur intelligenciája megsérül, így a filmek során kizárólag khuzdûl-ul (a törpök nyelvén) folytatott kommunikációra képes. A hobbit: Az öt sereg csatája végén, utolsó megjelenésekor a fejsze már nincs Bifur homlokában.

Bofur

Harmadkori törp, Tölgypajzsos Thorin társainak egyike, Bombur bátyja és Bifur unokatestvére. Thorin követőinek legtöbbjétől eltérően nem nemesi származású, felmenői móriai törpök. Az Öt Sereg Csatája után Ereborban telepedett le.

Bofur A hobbit mellékszereplője, neve az óészaki Völuspá versből, az Edda-énekek egyik részéből származik. Peter Jackson A hobbitot megfilmesítő háromrészes sorozatában James Nesbitt alakítja.

Bombur

Harmadkori törp, Tölgypajzsos Thorin társainak egyike, Bofur öccse és Bifur unokatestvére. Thorin követőinek legtöbbjétől eltérően nem nemesi származású, felmenői móriai törpök. Bombur nagyon kövér és szeret enni. A Bakacsinerdőben beleesik az Erdei Folyóba, és az annak vize által rábocsátott varázslattól hosszú időre elalszik. Az Öt Sereg Csatája után Ereborban telepedett le.

Bombur A hobbit mellékszereplője, neve az óészaki Völuspá versből, az Edda-énekek egyik részéből származik. A hobbit Peter Jackson által rendezett háromrészes filmadaptációjában Stephen Hunter alakítja.

Borin

Harmadkori törp Durin királyi vérvonalából, II. Náin király fiatalabb fia. Balin, Dwalin, Glóin, Óin és Gimli őse.

D


I. Dáin

Harmadkori törp, utolsó a Durin népét egészét uraló királyok közül. Uralkodása alatt kezdődtek a sárkánytámadások az Ered Mithrin-beli törptelepülések ellen. Dáint a Harmadkor 2589. évében megölte egy hidegsárkány, halála után pedig a Hosszúszakállúak kettészakadtak: a király idősebb fia, Thrór megalapította Erebor erődvárosát, míg annak öccse, Grór a Vasdombokban hozott létre egy törp-királyságot.

II. "Vaslábú" Dáin

Harmadkori törp, Hegymélyi Király és Durin népének királya, II. Náin fia. A törp-ork háborút lezáró Azanulbizari Csata#Azanulbizari Csatában megölte az apját meggyilkoló ork-vezért, Azogot. A harc után meggyőzte II. Thráint, hogy ne próbálja meg újra betelepíteni Móriát. Dáin visszatért apja királyságába a Vasdombokban, birtokba véve annak trónját. Az Öt Sereg Csatája után Hegymélyi Király lett. A Gyűrűháborúban ölték meg.

Dori

Thorin és Társaihoz tartozó törp. Ori és Nori testvére.

I. Durin, a "Halhatatlan"

A Törpök Hét Atyjának legidősebbike. A vala Aulë teremtette. Az Első Korban keletre vándorolt Beleriandból, és létrehozta Móriát (Khazad-dûm). Nagyon sokáig élt, és népe azt hitte, hogy lelke minden móriai királyban újjászületik.

III. Durin

Móriai király. Durin Népe később úgy gondolta, hogy az első törp-gyűrűt maguktól a tünde-kovácsoktól kapta.

VII. "Utolsó" Durin

Durin népének utolsó királya. A Gyűrűháború után visszafoglalta Móriát.

Dwalin

Balin öccse. II. Thráin követője. A Gyűrűháború idején még élt.

F


Fili

Thorin húgának, Dísnek a fia. Testvérével, Kilivel, és nagybátyjával, Thorinnal tartott Ereborba, ám az Öt Sereg Csatájában -Kilivel együtt- életét vesztette.

G


Gimli

Glóin fia, a Gyűrűszövetség egyik tagja. A Gyűrűháború utána az aglarondi Csillogó Barlangok ura lett.

Glóin

Thorin és Társaihoz tartozó törp, Gimli apja.

I


Ibun

A pici-törpök egyik utolsó tagja. Mîm fia.

K


Kili

Thorin húgának, Dísnek a fia. Testvérével Thorinnal tartott Ereborba.

Khîm

Mîm fia, az egyik utolsó pici-törp.

M


Mîm

Az utolsó pici-törp. Elárulta Túrin Turambart, Húrin ölte meg Nargothrond kapujában.

N


Nori

Dori és Ori testvére, Thorin és Társaihoz tartozott.

O


Ori

Dori és Nori testvére, Thorin és Társaival együtt ment Ereborba. Balinnal tartott Móriába, ő írta az utolsó bejegyzést Mazarbûl Könyvében.

Ó


Óin

Glóin testvére. Balinnal tartott Mória visszafoglalására tett kísérletére. A Tó Őre felelős a haláláért.

T


II. "Tölgypajzsos" Thorin

Thorin és Társai vezére, II: Thráin fia. Kapzsi. Az Öt Sereg Csatájában ölték meg. A Tölgypajzsos jelzőt Azog a pusztító legyőzésével érdemelte ki.

III. "Kősisakos" Thorin

Az utolsó Hegymélyi Király a Gyűrűháború után.

II. Thráin

II. Thorin apja, Thrór fia. Az utolsó törpgyűrű birtokosa. Dol Goldurban halálra kínozták.

Thrór

A Hegymélyi Király. II. Thráin apja. Azog ölte meg Móriában.

Források

Kategóriák: Középföldeiek


Dátum: 29.03.2021 03:26:42 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.