Háztető (jel)


(Kúpos_ékezet szócikkből átirányítva)


â ê î ô û
ĉ ĝ ĥ ĵ ŝ

A háztető vagy kalap (^) egy fordított V alakú graféma:

ASCII-ban és Unicode-ban a hivatalos neve circumflex accent (U+005E), amely csak az utóbbi funkcióját tükrözi. Tízes számrendszerben a karakter kódja: 94.

Tartalomjegyzék

Elkülönítése a hasonló jelektől


Térközt növelő karakterként rokona a lejjebb elhelyezkedő jel (U+2038, caret), valamint egy másik süllyesztett, vonással ellátott jel: (U+2041, caret insertion point). Nem tévesztendő össze a logikai és (konjunkció) jelével (U+2227), a görög lambdával (Λ/λ), valamint a némely nyelvek írásában használt fordított v-vel sem: Ʌ/ʌ (U+028C), amely egyúttal a fonetikus átírásban a hátul képzett, alsó nyelvállású, ajakréses magánhangzó jele (vö. angol but).

Mellékjelként ellentéte a kis V alakú (lefelé csúcsos) jel, a hacsek (ˇ).

Az ógörög nyelv írásában circumflex, illetve hajtott ékezet néven egy eltérő mellékjel, többnyire a hullámvonal (tilde) egy fajtája (῀) szerepel: , amely α̃ vagy α̑   formában is előfordul.

Funkciói


Különböző nevei egyúttal különböző funkcióit is jelölik:

Jegyzetek


Kapcsolódó szócikkek


  • Írásportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Írásjelek | Diakritikus jelek


Dátum: 29.03.2021 11:39:30 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.