Kőszegi Ákos - huwiki.org

Kőszegi ÁkosKőszegi Ákos
Életrajzi adatok
Született 1960szeptember 23. (60 éves)
Budapest
Házastársa Vásári Mónika
(1989–2010)
Pályafutása
Iskolái Színház- és Filmművészeti Egyetem
Aktív évek 1983
Híres szerepei Lőrinc barát
Shakespeare: Rómeó és Júlia
Szakhmáry Zoltán
Móricz Zsigmond: Úri muri
Díjai
Jászai Mari-díj2007
További díjakMakó Lajos-díj (1986)
Közönségdíj (1988)
Kabos Gyula-díj (1998)
Az Évad színésze (2005)

Kőszegi Ákos IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap

Kőszegi Ákos (Budapest, Albertfalva,[1] 1960. szeptember 23. –) Jászai Mari-díjas színpadi és szinkronszínész.

Kőszegi Ákos csatornahangként is ismert. 2015. március 15-ig a Duna, onnantól a Duna World bemondója volt. Ezt követően nem sokkal az M4 Sport-hoz került át, mivel a volt bemondó, Szabó Sipos Barnabás helyet cserélt vele. Eközben, 2006. január 2-től a Sportklub csatornahangjaként is dolgozott, ám a sportadó 2015. április 1-én Ladola Józsefre cserélte ki. Kőszegi emellett a Neo FM bemondója is volt.

Tartalomjegyzék

Pályája


1985-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, s még ebben az évben csatlakozott a Szegedi Nemzeti Színház társulatához. 1989-től a Pécsi Nemzeti Színház tagjainak sorát erősítette, 1992-től az Arizona Színház, 1993-1994 között a József Attila Színház tagja volt. 1994-1996 között a Radnóti Színházban lépett fel, majd a Soproni Petőfi Színházban játszott 2003-ig. 2013-2019 között a kecskeméti Katona József Színház tagja volt. 2019-től a Vígszínház művésze.[2]

Színpadon játszotta többek között Hamletet, Benedettót és Oberont Shakespeare-adaptációkban, Fagint az Oliverben, Lennyt az Egerek és emberekben, Dmitrijt a Kamarazov testvérekben, számos más mellett.

Kőszegi Ákos a legfoglalkoztatottabb szinkronszínészek közé tartozik. Sorozatokhoz, filmekhez egyaránt felkérést kap. Ő kölcsönzi Victor Garber hangját az Aliasban, James Gandolfini magyar hangja a Maffiózókban, David Carusóé a Miami helyszínelőkben és Dennis Quaidé a Holnaputánban. Gyakran szinkronizálja Tom Hanks, Russell Crowe és Colin Firth színészeket, s kisebb, de annál jelentősebb szereplők is megkapják orgánumát: a Csillagok háborújában Mace Windut, azaz Samuel L. Jacksont, A Gyűrűk Ura második és harmadik részében pedig Grímát szólaltatja meg magyarul, akit Brad Dourif alakít.

Színpadi szerepei


Hangjáték


Filmjei


Játékfilmek

Tévéfilmek

Szinkron

Martin Clunes- Doc Martin sorozatban

Díjai


Jegyzetek


  1. Kőszegi Ákos - színész Archiválva 2010. január 20-i dátummal a Wayback Machine-ben Boros Károly, Demokrata.hu, 2008. március 10. 10:16
  2. Kőszegi Ákos, Petrik Andrea és Hirtling István is csatlakozik a Vígszínház társulatához (magyar nyelven). Színház.org, 2019. május 27. (Hozzáférés: 2019. május 27.)
  3. Ákos Köszegi . imdb.com. (Hozzáférés: 2017. március 18.)

Források


Külső hivatkozások


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Magyar színészek | Magyar szinkronszínészek | Jászai Mari-díjasok | 1960-ban született személyek | Kabos Gyula-díjasok | Makó Lajos-díjasok | Élő személyek | Budapesten született személyek


Dátum: 24.01.2021 11:21:12 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.