Kalandfilm - huwiki.org

KalandfilmA kalandfilm a mozgókép történetének egyik népszerű műfaja.

Noha a műfaj nem definiálható egyértelműen, a kalandfilm általában a múltban játszódik, vagy néha fantáziavilágban. Jellemző rá a kardvívás és – a modern akciófilmekkel ellentétben, melyek városokban játszódnak drogbárókkal és terroristákkal küzdő főhőssel – gyakran romantika is átszövi. Népszerű alapanyagok a kalandfilmhez: Robin Hood, Zorro, kalózok vagy Alexandre Dumas regényei.

A műfaj valószínűleg az 1930-as és 1940-es években élte hollywoodi fénykorát, mikor olyan filmek készültek, mint a Blood kapitány, a Robin Hood és a Zorro jele; Errol Flynn és Tyrone Power színészek erősen azonosultak a kalandhős-típussal.

A zsáner időszakos fellendüléseken ment át az 1950-es évek óta. Az olyan figurák, mint Robin Hood, többször került újra reflektorfénybe egy-egy új generációnak. A kalandfilm ezen újrafelfedezései közül néhány sikerre talált, úgymint a Robin Hood, a tolvajok fejedelme (1991), míg mások súlyos kudarcnak bizonyultak, mint például A jamaicai kalóz (1976). Az 1980-as években rendkívül népszerűnek bizonyuló Spielberg-film, Az elveszett frigyláda fosztogatói számos hasonszőrű produkciónak adott utat, azonban ezek többnyire megbuktak.

Nem ritka, hogy a kaland műfaj más kategóriával egyesül egy-egy filmben. Ilyen a Csillagok háborúja (1977), amiben megtalálhatók a tudományos-fantasztikus jellemzők mellett a kalandfilm ismérvei, vagy A múmia (1999), mely nem szűkölködik a horrorelemekben a kaland mellett.

Népszerű kalandfilm-koncepciók:

Néhány jelentős kalandfilm


Népszerű kalandfilm-készítők


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Filmműfajok | Kalandfilmek


Dátum: 24.01.2021 07:01:03 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.