Katalán ábécéA katalán ábécé a katalán nyelv írására használt latin betűs ábécé. A latin ábécé mind a 26 betűjét használja:

A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z

A betűk nevei: a, be alta, ce, de, e, efa, ge, hac, i llatina, jota, ca/ka, ela, ema, ena, o, pe, cu/qu, erra, essa, te, u, ve baixa, ve doble, ics/xeix, i grega, zeta. Századokkal ezelőtt az ef, el, em, en, er, es, ex/xex, y grega, idzeta/itzeta formák voltak használatban a jelenlegi alakok helyett.

A valenciai nyelvjárásban a betűk nevei egy kissé eltérőek: a, be alta, ce, de, e, efe/ef, ge, hac, i llatina, jota, ca/ka, ele/el, eme/em, ene/en, o, pe, cu/qu, erre/er, esse/es, te, u, ve baixa, ve doble, ics/xeix, i grega, zeta

A k, w, y betűk csak idegen eredetű szavakban és nevekben fordulhatnak elő, valamint az y a ny betűkapcsolatban is szerepel. Érdekesség az x kettős elnevezése: ics-ként betűzik, ha a kiejtése [ks]/[gz], ha ejtése [ʃ], akkor xeix a neve.

Az ábécének nem részei – tehát a betűrendbe szervezést nem befolyásolják – a következő mellékjeles betűk: à, é, è, í, ó, ò, ú; ï, ü; ç. Hasonlóan nem befolyásolják az ábécébe sorolást a mássalhangzó-kapcsolatok sem: (gu, ix, kh, ll, ny, qu, rr, ss). A középső pont (·) az l·l [l:] és ll [ʎ] megkülönböztetésére szolgál, az l·l neve ela geminada (valenciaiul ele/el geminada). A ç neve ce trencada. A betűkapcsolatok közül az ll neve ela palatal vagy valenciaiul ele/el doble, az rrerra múltiple vagy valenciaiul erre/er doble, az ssdoble essa vagy valenciaiul esse/es doble, az nyenya (ez utóbbinak valenciaiul és a többi, fel nem sorolt betűkapcsolatnak egyáltalán nincs saját neve, egyszerűen betűnként nevezik meg őket, pl: guge-u).

Források


  • Írásportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Latin eredetű ábécék


Dátum: 01.04.2021 07:44:13 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.