Katona - huwiki.org

KatonaA katonák egy ország nemzeti fegyveres erőinél szolgálatot teljesítő emberek. Nem összetévesztendők a zsoldosokkal, akik fizetség (zsold) ellenében idegen ország hadseregénél szolgálnak.

A katona jelenthet még rendfokozat nélküli, fegyveres szolgálatot ellátó személyt – Magyarországon használt elnevezése a közkatona.

Tartalomjegyzék

Etimológia


A katona a balkáni nyelvekben elterjedt, tisztázatlan eredetű katun (tábor, szállás, tanya) szóból ered; valószínűleg egy katonalegény (tábori legény), katonavitéz (tábori vitéz) típusú összetételből önállósulva vette fel a harcos jelentést.[1]

Típusok


Kötelező és szerződéses szolgálat

A legtöbb állam megköveteli állampolgáraitól a kötelező jellegű, határozott ideig tartó sorkatonai szolgálatot.

Más országokban, ezzel ellentétben, a katonai szolgálat nem kötelező, hanem szerződéses alapú. A katonák szolgálatukat hivatásszerűen űzik, és rendszeres fizetést vesznek fel.

Magyarországon 2004 novemberéig volt kötelező a sorkatonai szolgálat.

Foglalkozások

A legtöbb ország hadseregében a katonák számos különböző foglalkozásra szakosodtak, úgymint:

Kapcsolódó szócikkek


Források


  1. Tótfalusi István - Magyar Szótörténeti Szótár

További információk


A kaszárnyából. (Adomák a katona-életből). In: Gracza György: A nevető Magyarország. Bp, 1901. I. kötet. 293-322. old.

A Wikimédia Commons tartalmaz Katona témájú médiaállományokat.Kategóriák: Katonatípusok | Foglalkozások


Dátum: 29.08.2020 08:37:31 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.