Keilschrifttexte aus BoğazköyA Keilschrifttexte aus Boğazköy (ékírásos szövegek Boğazköyből) vagy Hethitische Forschungen (hettita tanulmányok, rövidítve KBo) kiadványsorozat a hettita szövegek forráskiadására jött létre Mainzban. Ma már nem csak szerkesztési és kiadási munkákat végez, hanem terepi gyűjtést is a Német Régészeti Intézet ásatásain Hattuszaszban.

A vállalkozás kutatási céljai között az alábbiak szerepelnek:

  1. levéltári gyűjtemény összeállítása hattuszaszi ékírásos leletekből, akár eredeti írásmódban másolva, fényképen vagy átiratban, de lehetőség szerint mindháromban;
  2. tezauruszszerű szövegek gyűjteménye, lexikon, nyelvtan összeállítása és tényszerű megállapítások gyűjtése;
  3. a hattuszaszi ékírásos szövegek első közzététele (forráskiadás), mind az új leletek, mind a máig publikálatlan régi leletek tekintetében;
  4. a szövegek filológiai és nyelvi feldolgozása, az ennek során születő tanulmányok közzététele.

A tevékenységhez szorosan kapcsolódik a Studien zu den Bogazkoy-Texten sorozat, amely a nagyobb tanulmányok közzétételére szolgál.

A Keilschrifturkunden aus Boğazköy (ékírásos dokumentumok Boğazköyből, rövidítve KUB) ugyanehhez a kiadóhoz tartozik, hasonló tematikával.

Lásd még


Források

Kategóriák: Ókortudomány | Hettita történeti források


Dátum: 29.03.2021 07:48:09 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.