Keira Knightley - huwiki.org

Keira KnightleyKeira Knightley
Keira Knightley 2011 szeptemberében a 68. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon
Életrajzi adatok
Születési név Keira Christina Knightley
Született 1985március 26. (35 éves)
Teddington, Middlesex, Anglia
Származás brit
Házastársa James Righton (2013. május 4. – )
Gyermekei 1
Pályafutása
Iskolái
  • Esher College
  • Teddington School
Aktív évek 1993–napjainkig
Híres szerepei Elizabeth Swann
(A Karib-tenger kalózai)
Elizabeth Bennet
(Büszkeség és balítélet)
Cecilia Tallis
(Vágy és vezeklés)
További díjak
  • Teen Choice Award for Choice Hissy Fit (A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse, 2006)
  • Empire Award for Best Actress (Vágy és vezeklés, 2008)
  • Empire Awards

Keira Knightley IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Keira Knightley témájú médiaállományokat.

Keira Christina Knightley (Teddington, Anglia, 1985. március 26. –) Oscar-díjra jelölt angol filmszínésznő. Gyermekszínészként kezdte karrierjét, nemzetközi ismertségre 2003-ban tett szert a Csavard be, mint Beckham és A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka című filmek egyik főszerepével. Knightley azóta számos hollywoodi produkcióban szerepelt, 2005-ben Oscar-díjra is jelölték a Büszkeség és balítélet legfrissebb változatában nyújtott alakításáért. 2007-ben A Karib-tenger kalózai: A világ végénben és a Vágy és vezeklésben láthatta a néző.

Tartalomjegyzék

Élete


Knightley Angliában született, a middlesexi Teddingtonban a skót és ír színésznőből lett díjnyertes drámaíró, Sharman Macdonald és Will Knightley, angol színpadi- és tévészínész lányaként. Bátyja, Caleb, 1979-es születésű. Knightley élete legnagyobb részét Ricmond upon Thamesben élte, a Teddington Schoolba és az Esher College-ba járt. Diszlexiában szenved, de ennek ellenére jó eredményeket ért el tanulmányaiban, szülei nagy örömére, akik így megengedték neki, hogy ügynököt keressen, s színészi karrierbe kezdjen. Knightley elmondta, gyermekkorában nagyon foglalkoztatta a színészet. Szerepelt néhány helyi amatőr produkcióban, köztük az After Julietben (amit anyja írt) és a United Statesben (ami akkori drámatanára, John McShane tollából származik).

Karrierje


Knightley hétévesen kezdte el a színészetet, televíziós debütje a Royal Celebrationben (1993) volt, majd feltűnt a The Bill (1995) című tévésorozatban is. Az 1990-es évek közepén-végén több tévéfilm következett, majd 1999-ben Padmé Amidala hasonmása, Sabé szerepére választották a Star Wars I. rész – Baljós árnyak című szuperprodukcióban; köszönhette ezt annak, hogy némi hasonlósággal bír a Padmét alakító Natalie Portmannel – a két színésznő édesanyja nehezen tudta saját lányát felismerni kettejük közül, mikor teljes jelmezben álltak előttük. A Liam Neeson és Ewan McGregor főszereplésével készült alkotás az év egyik legsikeresebb filmje lett, és a 924 millió dolláros összbevételével majdnem a valaha készült legsikeresebb film díját is elnyerte.

Knightley első főszerepét 2001-ben kapta a Walt Disney Productions tévéfilmjében, A tolvajok hercegnőjében, amiben Robin Hood lányát alakította. Ez idő tájt feltűnt A gödör című thrillerben, melyet az Egyesült Államokban csak videón mutattak be, de más országokban – köztük Magyarországon is – moziban is látható volt. Knightley feltűnt a Doktor Zsivágó minisorozatban is, ami először 2002-ben került adásba.

Átütő szerepére is ebben az évben került sor, mikor az egyik főszerepet játszhatta a Csavard be, mint Beckham című angol, futball témájú filmben. A produkció jól szerepelt mind az Egyesült Királyság, mind az USA mozipénztárainál. Miután e film ismertté tette nevét és arcát, szerepet kapott a Jerry Bruckheimer produceri kezei alatt készült A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka című nagy költségvetésű kalandfilmben. A 2003 júliusában bemutatott filmet kiemelkedően jól fogadták a kritikusok és a nézők egyaránt, így a 654 millió amerikai dolláros összbevételt összeszedő produkció 2003 egyik legnagyobb sikerévé vált bebiztosítva Knightley hollywoodi jövőjét.

Még ugyanezen év vége felé láthatta a közönség az Igazából szerelem címet viselő brit romantikus vígjátékban, melyben partnerei Hugh Grant, Alan Rickman, Bill Nighy, Colin Firth, Emma Thompson, Liam Neeson, Rowan Atkinson és Laura Linney volt.

A következő munkája a szintén Bruckheimer nevéhez kötődő Artúr királyban volt; a 2004 nyarán mozikba került film vegyes fogadtatásban részesült, ám Roger Ebert, az egyik legtekintélyesebb kritikus, jó véleménnyel volt róla. Ugyanekkor, júliusban, a Hello! magazin olvasói megszavazták Knightleyt a filmipar legígéretesebb tizenéves sztárjának. Emellett a Time magazin egyik 2004-es számában megjegyezte, hogy Knightley úgy tűnik, komoly színésznővé szeretne válni, semmint filmsztárrá.

2005-ben Knightley három mozifilmben szerepelt. A márciusban bemutatott A fiók egy sötét thriller; Tony Scott Domino című akciófilmje egy valós fejvadász, Domino Harvey életén alapszik, azonban mindkét alkotás megbukott a mozikban.

Az év végén mutatták be a Büszkeség és balítélet, Jane Austen regényének adaptációját, amiben Knightley Elizabeth Bennetet keltette életre. A fiók és a Domino vegyes visszajelzéseket kapott, a mozikasszáknál megbuktak, azonban a harmadik produkció jól szerepelt az USA-ban, az Egyesült Királyságban pedig első helyen nyitott a toplistán. Knightleyt alakításáért Golden Globe-díjra jelölték a legjobb színésznő (musical vagy vígjáték) kategóriában, illetve Oscar-díjra, azonban egyiket sem nyerte el.

Addigi legnagyobb sikerének folytatása, A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse 2006 júliusában került a mozikba, s néhány hónap múlva már a mozitörténelem harmadik legnagyobb bevételt elért produkciója lett, 66 millióval átlépve az egymilliárd dolláros összbevételt. A harmadik rész, A Karib-tenger kalózai: A világ végén a következő év májusában lepte el a világ filmszínházait egy időben, és 960 millió amerikai dollárt keresett a mozikasszáknál.

A 2007-es velencei filmfesztivál nyitófilmjeként debütált a Vágy és vezeklés, amely Ian McEwan azonos című könyvén alapszik. A film elsöprő kritikai sikert aratott, Knightleyt többek között Golden Globe-díjra jelölték drámai alakításáért. Keira filmbeli kolléganőjét, a 13 esztendős ír Saoirse Ronan-t az alakításért később Oscar-díjra jelölték.

Röviddel rá, a torontói filmfesztiválon került először a közönség elé a minden téren messze halványabban szereplő Selyem' (Silk), ami Alessandro Baricco regényének filmadaptációja.

Knightley 2008-ban az Amanda Foreman könyve alapján készült A hercegnő című angol-francia-olasz koprodukcióban történt történelmi dráma címszerepét játszotta el. A magyar Pados Gyula fényképezte alkotásban ő keltette életre Georgiana Cavendisht (1757–1806), Devonshire hercegnőjét. A történet valós eseményeken alapul, hőse a valamennyire hasonló életutat bejárt Diana hercegnő (1961–1997) egyik távoli, ük-üknagynénje. Filmbeli partnere, Vilmos devonshirei herceg alakítója Ralph Fiennes volt, akit a szerepért Golden Globe-díjra jelöltek.

2008 végén mutatták be a Dylan Thomas walesi költőről szóló A szerelem határai című angol életrajzi drámát. A produkciót a színésznő édesanyja írja, a rendező pedig A fiókot is jegyző John Maybury volt. A színésznő partnerei Sienna Miller és Cillian Murphy volt.

Keira Knightley 2008-ban bemutatott filmjei a "Hercegnő" és a "A szerelem határai" vegyes fogadtatásban részesültek a közönség részéről habár a kritikusok pozitívan írtak róluk.

Ünnepelt sztár


Gyorsan jött hírnevének köszönhetően Knightley a média komoly figyelmét élvezi. Úgy írják le a sajtóriporterek, mint aki „híresen nyitott a médiával” szemben, noha Knightley maga azt állította, „Nem beszélek a magánéletemről”.

Az Empire magazin olvasói minden idők legszexisebb filmsztárjának választották, az FHM Egyesült Királyságbeli kiadásában 79. volt 2004-ben a 100 legszexisebb nő világranglistáján, 18. 2005-ben, míg 2006-ban már az első hely volt az övé. Az USA-beli változat 2004-ben az 54. helyre sorolta, egy évvel később már a 11. a sorban, 2006-ban pedig az ötödik. Knightley meztelenül jelent meg a Vanity Fair 2006. márciusi 'Hollywood' kiadásának címlapján Scarlett Johanssonnal együtt. 2006 májusában a Maxim 2006 Hot 100-as listáján a 9. helyet kapta.

Knightley volt a luxuscikkeket forgalmazó Asprey sztárarca, illetve a Lux hajápoló termékeké a japán tévéreklámokban. 2006 áprilisában bejelentették, hogy ő lesz a Chanel „Coco Mademoiselle” parfümjének arca.

A 2006-os Golden Globe-díjátadón viselt Valentino ruhája számos dicséretben részesült, még Steven Cojocaru „Legjobban öltözöttek”-listáján is első helyezést ért el az Entertainment Tonightban. A 2006-os Oscar-gálán viselt ruháját az Oxfam jótékonysági szervezetnek adományozta, ami végül 4300 fontért kelt el.

Magánélete


Korábban Jamie Dornan ír divatmodellel, majd Del Synnott színésszel volt párkapcsolatban.

Tagadta azokat a pletykákat, hogy anorexiás volna, ugyanakkor megjegyezte, hogy családja történetében előfordult a betegség. A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse premierjén való megjelenése vezetett médiaspekulációhoz kirívóan vékony alkata miatt, miszerint az étkezési rendellenesség következménye lenne. 2006 júliusában Knightley megjegyezte, hogy úgy érzi, munkamániássá vált, azzal magyarázva mindezt, hogy „Az utolsó öt év eggyé folyt össze. Képtelen vagyok megmondani, mi volt tavaly és mi volt tavalyelőtt”, pontosítva azzal, hogy túl sokat dolgozik. Ennek eredményeképp Knightley feltehetőleg tartott egy év szünetet a színészetben, hogy utazzon és magánéletére koncentrálhasson. 2011 februárjában kezdett el James Righton zenésszel találkozgatni, majd 2013. május 4-én összeházasodtak Dél-Franciaországban, Mazanben, Vaucluse-ban. 2015. május 1-jén született meg első lányuk Londonban.

Kinghtley a West Ham United szurkolója.

Filmjei


Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang
2020 Misbehaviour Sally Alexander
2019 Egy háború margójára The Aftermath Rachael Morgan Szinetár Dóra
2019 Berlin, I Love You Jane
2019 Hivatali titkok Official Secrets Katharine Gun Szinetár Dóra
2018 Colette (film) Colette Gabrielle Colette Szinetár Dóra
2018 A diótörő és a négy birodalom The Nutcracker and the Four Realms Cukortündér Major Melinda
2017 A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales Elizabeth Swann (cameoszerep)
2016 Váratlan szépség Collateral Beauty Amy Szinetár Dóra
2015 Everest Everest Jan Hall Major Melinda
2014 Jack Ryan: Árnyékügynök Jack Ryan: Shadow Recruit Cathy Muller Major Melinda
2014 Későnérők Laggies Megan Zsigmond Tamara
2014 Kódjátszma The Imitation Game Joan Clarke Zsigmond Tamara
2013 Szerelemre hangszerelve Begin Again Gretta Szinetár Dóra
2012 Míg a világvége el nem választ Seeking a Friend for the End of the World Penny Major Melinda
Anna Karenina Anna Karenina Anna Karenina Major Melinda
2011 Veszélyes vágy A Dangerous Method Sabrina Spielrein Bogdányi Titanilla
2010 My Fair Lady Eliza Doolittle
The Beautiful and Damned Zelda Fitzgerald
Tegnap éjjel Last Night Joanna Reed Gubás Gabi
Ne engedj el Never Let Me Go Ruth Eke Angéla
London Boulevard London Boulevard Lillian Palmer Gubás Gabi
2008 A szerelem határai The Edge of Love Vera Phillips Huszárik Kata
A hercegnő The Duchess Georgiana Cavendish Major Melinda
2007 Selyem Silk Hélène Joncour Szávai Viktória
Vágy és vezeklés Atonement Cecilia Tallis Major Melinda
A Karib-tenger kalózai: A világ végén Pirates of the Caribbean: At World's End Elizabeth Swann Szinetár Dóra
2006 A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest
2005 A fiók The Jacket Jackie Price Bertalan Ágnes
Büszkeség és balítélet Pride & Prejudice Elizabeth Bennet Gubás Gabi
Domino Domino Domino Harvey Solecki Janka
2004 Artúr király King Arthur Guinevere Juhász Réka
2003 Igazából szerelem Love Actually Juliet Oroszlán Szonja
A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl Elizabeth Swann Szinetár Dóra
2002 Tiszta lappal Pure Louise Haumann Petra
Doktor Zsivágó Doctor Zhivago Lara Antipova Zsigmond Tamara
Csavard be, mint Beckham Bend It Like Beckham Juliette 'Jules' Paxton Major Melinda
2001 A gödör The Hole Frances 'Frankie' Almond Smith Németh Borbála
A tolvajok hercegnője Princess of Thieves Gwyn Szénási Kata
1999 Star Wars I. rész – Baljós árnyak Star Wars: Episode I - The Phantom Menace Sabé (a királynő dublőre) Zsigmond Tamara
1998 Különös Kastély Coming home fiatal Judith Dunbar
1995 Halálos kötődés Innocent Lies fiatal Celia
1994 A Village Affair Natasha Jordan

Források


További információk


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Angol színészek | 1985-ben született személyek | Angol nők | Ateisták | Élő személyek


Dátum: 30.08.2020 07:37:24 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.