Kelet-anatóliai régióA Kelet-anatóliai régió (törökül: Doğu Anadolu) Törökország keleti régiója, ahol a Pontidák és a Toros-hegység összefut. A legnagyobb területű régió, ahol a legnagyobb az átlagmagasság is. A telek kemények, hidegek, hóban gazdagok, nagyobb csapadékmennyiséggel, mint a Közép-anatóliai régióban. A terület hegyeinek magassága átlagosan 3000 méter. Az itteni hegyek többsége valószínűleg valaha aktív vulkán volt. Itt található Törökország legnagyobb tava, a Van-tó, 1546 méter magasan, és az ország legmagasabb csúcsa, az Ararát-hegy, 5137 méterrel. Itt ered az ország három fő folyója, az Araksz, mely a Kaszpi-tengerbe ömlik; az Eufrátesz, és a Tigris, mely az Eufráteszbe ömlik Irak területén. Több kisebb folyam is található, melyek többsége a Fekete-tengerbe torkollik. A régió erdőkben gazdag, főként tölgyesek és sünfenyvesek (Pinus echinata) találhatóak itt.

A kelet- és délkelet-anatóliai terület a hivatalosan nem elismert Kurdisztán része, a lakosok jelentős része is kurd származású. A kurdok erőfesztései ellenére a török kormány nem hajlandó autonómiát adni a népcsoportnak, így Kurdisztán létezését sem ismeri el.[1]

Tájegységei


A régió négy tájegységre oszlik:

Felső-Eufrátesz

Erzurum–Kars tájegység

Felső-Murat–Van tájegység

Hakkari tájegység

Tartományok


Jegyzetek


  1. Kirisci, Kemal, Gareth M. Winrow. The Kurdish Question and Turkey: An Example of a Trans-state Ethnic Conflict. Frank Cass (1997) 
  • Törökország-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Törökország régiói


Dátum: 02.04.2021 03:49:30 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.