KlütaimnésztraKlütaimnésztra
(Κλυταιμνήστρα)
Házastársa
Élettárs Aigiszthosz
Gyermekei
SzüleiLéda
Tündareósz
A Wikimédia Commons tartalmaz Klütaimnésztra témájú médiaállományokat.

Klütaimnésztra a görög mitológiában Tündareósz és Léda lánya, Helené nővére, Agamemnón felesége, Iphigeneia, Oresztész, Khrüszotemisz és Élektra anyja. (A lányok neve Homérosznál még Iphigeneia helyett Iphianassza, Élektra helyett Laodiké.)

Klütaimnesztra meggyűlölte férjét, amikor az a trójai háború sikere érdekében feláldozta lányukat, Iphigeneiát. (Artemisz a Hold és a vadászat szűz istennője, megharagudott Agamemnónra, amiért a szent szarvasát vadászata közben lelőtte. Ezért hát megfosztotta a görög flottát a széltől, így nem tudtak támadást indítani Trója ellen, míg Agamemnón véráldozatot nem mutatott be neki.) Ezért szeretőjével, Aigiszthosszal együtt kitervelte férje meggyilkolását. Hiába figyelmeztette a trójai háborúból visszatérő Agamemnónt a hadizsákmányként elhurcolt Kasszandra, belesétált a csapdába, amelyet Klütaimnésztra állított és így lelte halálát. Évekkel később Oresztész megbosszulta apja halálát, megölve anyját és annak bűntársát.

Klütaimnésztra a művészetben


1958-ban az amerikai koerográfus Martha Graham alkotott egy egész estét betöltő modern táncelőadást Klütaimnésztra (angolul: Clytemnestra) címmel.[1]

Jegyzetek


  1. Deborah Jowitt: Martha Graham's Clytemnestra Lives to Kill Again Wednesday, May 20, 2009

Források


  • Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Görög mitológiai alakok | Görög nők


Dátum: 01.04.2021 07:26:49 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.