KommagénéKommagéné
i. e. 16372
Kommagéné az i. e. 1 században
II. Tigranész birodalmában
Általános adatok
Fővárosa Szamoszata
A Wikimédia Commons tartalmaz Kommagéné témájú médiaállományokat.

Kommagéné (hettita nyelven Kummani, hurri nyelven Kumaḫa, ógörögül: Βασίλειον τῆς Kομμαγηνῆς, örményül Կոմմագենէի Թագավորութիւն) független ókori királyság Észak-Szíriában az Eufrátesz folyó nagy kanyarjának északi részén, a Toros-hegységtől délre. A hettita időkben Hasszuva volt a neve, és I. Hattuszilisz óta általában Hatti része volt.

Kommagéné önálló története az újhettita Kumaha kialakulásával kezdődött, körülbelül az i. e. 12. század első felében. Ismeretlen időpontban, de i. e. 1178 után. Ebben az időben Hattuszasz elvesztette befolyását a szíriai régió felett, a szíriai alkirályságok is önállósultak (mint Kargamis), a köztes területeken pedig létrejöttek az újhettita államok elsői, a később északi csoportként emlegetett, hettita hagyományokat őrző államok. Kumaha hosszú időn át élet-halál harcot folytatott a többi újhettita királysággal, ennek során több területet foglalt el, így a korábbi északi szomszédot, Kammanut, és időnként a nyugati szomszédot, Gurgumot is annektálta. Az i. e. 9. század és i. e. 8. század fordulóján viszont valószínűleg a Tabaal királyságok része volt.

Kumaha legkorábbi története nem ismert. Az asszír évkönyvek akkor kezdenek el beszélni róla, amikor Asszíria adófizetőjévé vált, az i. e. 9. század közepe táján. Még ekkor is kifejezetten hettita uralkodónevekkel találkozunk, mint Muvatallisz (asszír Mutallu), Szuppiluliumasz (asszír Uspilulme) és két Hattuszilisz. Elképzelhető, hogy a Hettita Birodalom végső bukása során III. Hattuszilisz sok leszármazottjának valamelyike vette kezébe a területet.

I. e. 708-ban II. Sarrukín végleg annektálta, fél évezreden keresztül ütközőterületként szolgált az anatóliai és mezopotámiai államok között.

Kapcsolódó szócikkek


Források


További információk


  • Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Anatólia történelme | Anatólia ókori államai


Dátum: 01.04.2021 07:31:17 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.