Kramer kontra KramerKramer kontra Kramer
(Kramer vs. Kramer)
1979-es amerikai film
Rendező Robert Benton
Producer Stanley R. Jaffe
AlapműAvery Corman: Kramer kontra Kramer
Műfaj
  • filmdráma
  • irodalmi adaptáció
Forgatókönyvíró Robert Benton
Főszerepben Dustin Hoffman,
Meryl Streep,
Justin Henry,
Jane Alexander
Zene
Operatőr Néstor Almendros
Vágó Gerald B. Greenberg
Jelmeztervező Ruth Morley
Díszlettervező Paul Sylbert
Gyártás
Gyártó Columbia Pictures
Stanley Jaffe Production
Ország USA
Nyelv angol
Játékidő 105 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Columbia Pictures
Bemutató 1979. december 17.
1981. március 12.
Díj(ak) 5 Oscar-díj
4 Golden Globe-díj
Korhatár PG
Bevétel 106 000 000 amerikai dollár
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Kramer kontra Kramer témájú médiaállományokat.

A Kramer kontra Kramer (Kramer vs. Kramer) 1979-es amerikai film Robert Benton rendezésében Dustin Hoffman és Meryl Streep főszereplésével. A forgatókönyv alapjául Avery Corman azonos című regénye szolgált. A film 5 Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb film díját.

Tartalomjegyzék

Történet


Alább a cselekmény részletei következnek!

Tedet és hatéves fiukat, Billyt egy nap estéjén elhagyja a felesége, mivel a nő önállóságra vágyik. Ted megrémül, hiszen eddig Joanna gondozta a kisfiukat és Ted kizárólag a karrierjére összpontosított. Egyedül marad a gyerekkel, át kell alakítania az időbeosztását, például meg kell tanulnia reggelit készíteni, mosni, takarítani, játszótérre járni. Az első hetek nagyon nehezen mennek, nem boldogul a gyerekkel. Munkahelyén egy előléptetés előtt áll, amit veszélybe sodor a főállású apasága, mivel gyakran kell hamarabb elmennie a munkahelyéről. Szépen lassan azonban beleszokik az apaságba és a gyermekét egyedül nevelő szülő szerepébe. Szorosabbá válik a kapcsolatuk. Másfél év után váratlanul megérkezik Joanna, és el akarja vinni magával a gyereket. Állást talált, amiben jobban keres, mint Ted és új barátja is van, aki mellette áll. Ted nem engedi el Billyt. Megindul közöttük a válóper, központban a gyermekelhelyezéssel. Tednek az ügyvédre is alig van pénze. A hosszas tárgyalások alatt mindkettőjüknek bizonyítaniuk kell a szülői felelősségüket és alkalmasságukat. Hevesen és sokszor aljasan támadják egymást a bíróságon. Lassan emberi méltóságukat is elvesztik a gyerekért folytatott küzdelemben. A bíróság végül az anya mellett dönt. Ted teljesen összeomlik, nem látja értelmét az életének a fia nélkül. Billy is rosszul viseli az újabb váltást. Azon a napon azonban, amikor az ítélet alapján Tednek át kellene adnia a gyereket, Joanna Ted lakására érve elmeséli volt férjének, hogy rájött, Bill Tednél van otthon és lemond a neki megítélt gyermekfelügyeleti jogról.

Szereplők


Díjak


Oscar-díj (1980)

Golden Globe-díj (1980)

Jelölések


Oscar-díj (1980)

Golden Globe-díj (1980)

További információk


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 1979 filmjei | Könyvadaptációk | Amerikai filmdrámák | Columbia Pictures-filmek


Dátum: 28.03.2021 12:11:16 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.