Kur (mitológia)Kur (KUR, ékírással 𒆳, GIN3) a sumer mitológia legendás őshazája, a sumerek eredetmítoszainak földrajzi jelzője, ahol Meluhha volt. Alapvető jelentése „hegy”, „hegység”, utal arra a ma már régészeti ténynek tekintett sumer migrációra, amellyel a sumerek valamelyik hegyvidékről Mezopotámia területére érkeztek. KUR helye ismeretlen, lokalizálására nagyon sok elmélet létezik. Amikor nem mitikus témában használják, akkor a Sumertől keletre fekvő Zagrosz megnevezésére használták. Átvitt értelemben „idegen földet” is jelent. Mitológiai szövegekben ezzel ellentétesen éppen Sumert, az otthont jelenti, kiterjesztett értelemben az egész világot.

A KUR rendkívül sok jelentésű szó. A KI (𒆠) fogalom – amely közvetlenül földet jelent (egyben Ki istennő neve) – mellett a KUR.GAL (𒆳𒃲), azaz „Jó Föld” magát Sumer országát is jelenti. A KUR.GAL ugyanakkor „nagy hegy” is. Az Ékur „hegyi templomot” jelent. Alkalmazhatták az „alvilág” megjelölésére is, a „halottak otthona” értelemben.

A KUR utóbbi értelme a KI.GAL („Nagy Föld”, 𒆠𒃲) összetétellel is megegyezik, ez jelenik meg Ereskigal nevének etimológiájában.

Az ékírásban használatos jele szójelként is alkalmazható, ugyanakkor determinatívumként állam vagy territórium nevének egyértelműsítésére használták. A KUR.URU (𒆳𒌷) kifejezés regionális, országos jelleget takar. Ugyanezzel a jellel írták a GIN3, hegy, hegység, hegyek jelentésű szót is. Asszír kiejtése mât, a jelet a hettiták is használták, de a hettita nyelvben hangértéke egyelőre nem ismert.

A KUR legfontosabb jelentései:

Közel azonos hangalakú, de eltérő jelentésű a KUR2-vel (= különböző, idegen, ellenséges, ellenséggé válni, változó, akkád nakāru és šanû) – ezt a GUR jelével is írhatták –, a kur4–kur8 szótagokkal, és a KUR9 (= KU4, belépni, óakkád erēbu) szavakkal. Valószínűleg „kur” kiejtése van a kurx(DU) és a kurx(LIL) szavaknak is.

Források


  • Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Sumer mitológia | Logogramok | Sumer nyelv | Hettita nyelv | Fonogramok | Komplementumok


Dátum: 29.03.2021 01:23:15 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.