LK holdkomp - huwiki.org

LK holdkompLK holdkomp
Általános adatok
Ország  Szovjetunió
Rendeltetés Holdra szállás
Űrhajósok 1 fő
Műszaki adatok
Hordozórakéta N1
Magasság5,2 m
Átmérő4,5 m
Hasznos térfogat5 m³
Össztömeg5,56 t

Az LK holdkomp (oroszul: Лунный корабль, magyarul: Hold űrhajó) egy szovjet űrhajtótípus volt, amely a szovjet holdprogram részét képezte. GRAU-kódja 11F94. Feladata az amerikai Apollo-program holdkompjához hasonló volt, azaz a Hold körül keringő Szojuz 7K–LOK űrhajóról leválva embert juttatni a Hold felszínére, majd onnan visszajuttatni a keringő egységhez. Létét évtizedeken át titkolták.

A szovjet holdkomp kisebb és egyszerűbb volt az amerikainál. Egyetlen űrhajós utazott volna benne, és a le-, valamint felszálláshoz ugyanazt a hajtóművet használta volna az űreszköz. Az amerikai Apollo-rendszerrel ellentétben az orosz űrhajóból csak űrséta keretében lehetett volna átszállni a holdkompba.[1]

Tartalomjegyzék

Repülések


Az LK holdkomppal három sikeres tesztrepülést hajtottak végre. A Szojuz–L hordozórakétával történt indítás után mindhárom alkalommal a Föld körül keringve az orbitális pálya magasságának változtatásával a holdkomp manőverezését, a Holdra ereszkedést és a Hold elhagyását szimulálták. Elkészítették az LK holdkomp automatikus tesztrepülésre alkalmas változatát. Az első változata, a T1K soha sem repült. A második változat, a T2K három alkalommal repült Koszmosz jelzéssel. A teszt során magas, 10 000 km feletti pályára állított holdkompok kb. egy évtizeddel később süllyedtek vissza a Föld sűrű légkörébe, ahol nagyrészt elégtek.

Az LK holdkopm tesztrepülései Koszmosz jelzéssel (zárójelben az indítás dátuma):

1972. november 23-án került sor az N1 rakéta negyedik, egyben utolsó indítására. A Hold körülrepülésére tervezett teszt során az N1 rakéta a Szojuz 7K–LOK űrhajóval és az LK holdkomp egyszerűsített makettjével repült. A hordozórakéta első fokozatánál a start után 106,93 másodperccel, 40 km-es magasságban pogo-oszcilláció lépett fel. Emiatt a tüzelőanyag-szivattyúk megrongálódtak, a hajtóművek leálltak, a rakéta visszazuhant a Földre.

Fennmaradt példányok


Az LK holdkompnak három makettje maradt fenn. Ezek a Moszkvai Repülési Intézet, az RKK Enyergija és a dnyipropetrovszki Pivdenne tervezőiroda múzeumaiban találhatók.

Jegyzetek


  1. Németh, Péter: A totális kudarc (1. rész) (magyar nyelven). Űrvilág.hu, 2011. február 5. [2011. február 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 8.)

Források


A Wikimédia Commons tartalmaz LK holdkomp témájú médiaállományokat.

További információk

Kategóriák: Szovjet holdprogram
Eredet: Wikipedia - https://.wikipedia.org/wiki/LK holdkomp (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.


Dátum: 29.08.2020 11:00:59 CEST - Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.