Lancaster (Lancashire) - huwiki.org

Lancaster (Lancashire)Lancaster

Lancaster címere
Közigazgatási adatok
Ország Egyesült Királyság
Országrész Anglia
Régió Északnyugat-Anglia
Irányítószám LA1
Körzethívószám 01524
Testvérvárosok
Népességi adatok
Teljes népesség52 234 fő (2011)[1] +/-
Időzóna GMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
Lancaster
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 54° 02′ 49″, ny. h. 2° 48′ 04″
Lancaster weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Lancaster témájú médiaállományokat.

Lancaster ([ˈlæŋkəstər])  kiejtése az egyesült királyságbeli Lancashire megye egyik városa. A River Lune partján fekszik; lakossága 45 952 fő. Kereskedelmi, kulturális és oktatási központ. Számos módon kötődik a brit uralkodókhoz: a Lancaster-ház része volt a brit uralkodói háznak; városi státuszát 1937-ben nyerte el a koronához fűződő hosszú kapcsolatának köszönhetően. Lancaster két felsőoktatási intézménynek ad otthont, a Lancasteri Egyetemnek és a Cumbriai Egyetemnek.

Tartalomjegyzék

Történet


Kevés adat áll rendelkezésre Lancaster történetéről a római uralom vége (5. század eleje) és a 11. századi Normann hódítás közötti időszakból; feltételezések szerint ebben az időben a terület lakatlan lehetett. Lancaster a merciai királyság és a northumbriai királyság határán terült el. A város nevét először 1086-ban jegyezték fel a Doomsday Bookban mint Loncastre (jelentése római erőd a Lune folyó partján).

A lancasteri várat részben a 13. században építették, majd I. Erzsébet angol királynő bővítette ki. A Lancasteri Vár a Pendle boszorkányok tárgyalásáról híresült el. A lancasteri vár bírósága minden más angliai városnál több embert ítélt halálra: innen kapta a város a becenevét (the Hanging Town, azaz „az akasztó város”).

A Lancaster-ház hagyományos címere a vörös rózsa (szemben a York-ház címerével, a fehér rózsával). A két uralkodói ház között viszály alakult ki, ami a 15. században polgárháborúhoz vezetett: ez volt a rózsák háborúja.

Manapság a rózsák háborúja elnevezést a Lancashire és a Yorkshire megyékből származó sportegyesületek közötti vetélkedés leírására használják, a Rózsák Tornája elnevezést pedig a két megye egyetemei közti versengésre használják.

2004. március 5-én Lancaster Fairtrade város rangot kapott.

Közlekedés


Az M6-os autópálya Lancaster városa mellett halad el észak–déli irányban. A Manchesteri Repülőtértől vonattal közelíthető meg.

Oktatás


Lancasterben két felsőoktatási intézmény található. A Lancasteri Egyetem Lancaster városától délre, Bailriggben található. Az egyetem éves jövedelme eléri a 149 millió fontot. Az egyetem 2250 fő személyzetet alkalmaz és 17 415 regisztrált diákja van. A másik helybéli egyetem a carlisle-i központú Cumbriai Egyetem, amely 2007-ben nyílt meg más intézmények összevonásával.

Sport


Lancaster ad otthont a Lancaster City labdarúgócsapatának.

Ugyanebben a városban volt található a Reebok főhadiszállása (jelenleg Boltonban helyezkedik el).

  • Földrajzportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap
  1. http://www.ukcensusdata.com/lancaster-e07000121#sthash.sGUu3f28.LVIHxslk.dpbsKategóriák: Anglia városai


Dátum: 29.08.2020 06:57:00 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.