Lancasteri Egyetem - huwiki.org

Lancasteri EgyetemLancasteri Egyetem
Lancaster University
85px

Alapítva c. 1964
Hely Egyesült Királyság,
Típus állami egyetem
Oktatók száma 2250
Tanulólétszám 12
Hallgatói létszám 17410
Rektor Sir Chris Bonington
Tagság 1994 Group
N8 Group
ACU
AACSB
AMBA
NWUA
EQUIS
Cím University of Lancaster, University House, Bailrigg, Lancaster, Lancashire, LA1 4YW
Elhelyezkedése
Lancasteri Egyetem
Lancaster University
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 54° 00′ 38″, ny. h. 2° 47′ 18″
A Lancasteri Egyetem
Lancaster University
weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Lancasteri Egyetem
Lancaster University
témájú médiaállományokat.

A Lancasteri Egyetem (The University of Lancaster) egyetem az Egyesült Királyságban. A Lancasteri Egyetem a 6. legjobb egyetem a Guardian, 8. az The Independent, és 10. a The Times 2011-es ranglistája szerint az Egyesült Királyságban. Az egyetem éves bevétele 177 millió Font sterling. A Lancasteri Egyetem tagja az N8 Csoportnak, ami magába foglalja a kutatásokban aktív észak-angliai egyetemeket (Durhami Egyetem, Leeds-i Egyetem, Liverpooli Egyetem, Manchesteri Egyetem, Newcastle-i Egyetem, Sheffieldi Egyetem, és Yorki Egyetem).

Tartalomjegyzék

Történet


A második világháború után a felsőoktatás különös fontossággal bírt az Egyesült Királyság kormányának a növekvő lakosság és az új technológiai fejlődések miatt. 1958 és 1961 között a brit kormány létrehozott 7 modern egyetemet közöttük a Lancasteri Egyetemet. 1961 november 23-án hivatalosan is bejelentették a House of Commons-ban.

1964-ben Alexandra brit királyi hercegnő lett az egyetem első kancellára. A beavatási ceremónián során részt vett Harold Wilson miniszterelnök is. Ugyan 2004-ben Alexandra lemondott kancellári címéről, de így is ő volt a leghosszabb ideig szolgáló egyetemi kancellár az Egyesült Királyágban.

Az egyetem első hallgatója 1964 októberében kezdte meg a tanulmányait. Kezdetben 13 egyetemi professzor és 32 további tanítói és kutatói személyzet, 8 könyvtári alkalmazott és 14 adminisztrátor látta el az egyetemi feladatokat. Az egyetem mottója a "patet omnibus veritas" (az igazság mindenki előtt nyitva van) lett. Az első tudomány hallgatók 1965-ben kezdhették meg a tanulmányaikat az egyetemen.

Az egyetem ideiglenesen Lancaster városában volt. Egy előadó terem az egyetem első szemináriumi terme a Centenáriumi templomban (Centenary Church) kapott helyet. Az egyre növekvő diákok száma miatt az egyetem Lancaster városához közel fekvő Morecambe városában is oktatta diákjait. A kezdetekben az egyetemi könyvtár a várnegyedben volt található.

Az egyetem az új campus-ra, ami Bailrigg-ben található, 1966 és 1970 között költözött ki.

2014-ben az egyetem egy egész éven kerezstül tartó ünnepségsorozattal ünnepelte fennállása 50.ik évét.

Campusok


Bailrigg

A Lancasteri Városi Tanács egy 360 hektáros földet adományozott az egyetemnek 1963-ban. A campus épületeit egy dombra építették. A domboldalakon az egyetem parkterülete terül el, illetve itt található a Carter tó (Lake Carter) és az egyetemek sportpályái. A Carter-tó Charles Carter az első kancellár helyettesről kapta a nevét. A campus 5 Lancaster városától kilométerre délre helyezkedik el. 1965 novemberében kezdték meg a Bailrigg campuson a munkálatokat, amelyet egy évvel később adtak át. 1968-ban nyitották meg az első diákszállót az egyetemen.

A többi egyetemi campus-szal ellentétben a Bailrigg campus-t úgy tervezték, hogy az oktatás, lakhatás és a társasági életnek is helyet adjon. A másik érdekessége a Bailrigg campusnak, hogy nincs egy nagy központi Diákok Egyesülete (Students' Union) épület, hanem az egyes karoknak saját társasági és rekreációs létesítményeik vannak. A közúti és a gyalogosforgalom különválasztották az egyetem területén. Az egyetemváros területét keresztülszeli egy aluljáró ami egy busz pályaudvarnak ad helyet. Személygépjárművekkel csak az egyetem permén lehet parkolni.

Az egyetem épületei egy gyalogosút ("gerinc") mentén helyezkednek el. A gyalogút északtól dél-nyugati irányban helyezkedik el és majdnem teljes egészében fedett. A fő tervezői Gabriel Epstein.

2016 és 2018 között a Spine-t újratervezték a Design The Spine projektben azzal a céllal, hogy a fa tetőszerkezetet kicseréljék és bizonyos helyeken kiszélesítsék a gyalogosutat.

Az Alexandra tér az egyetem fő tere, amit Alexandra brit királyi hercegnőről neveztek el. Az Alexandra tér az eredeti campus középpontjában helyezkedik el és a dél-keleti sarkában található a könyvtár, amit Tom Mellor tervezett 1964-ben. Az egyetemi könyvtár 1970 januárjában adták át, majd később 1997 kibővítették. 2014 és 2016 között a könyvár teljes felújításon esett át. 1998-ban megnyitották a Ruskin Könyvtárat, amit Sir Richard MacCormac tervezett. Az Alexandra tér nyugati oldalán található az Egyetem Ház (University House), illetve bankok és boltok. A tér dél-keleti oldalán található az egyetem legmagasabb épülete a Bowland torony (Bowland tower).

A Bailrigg-ben található épületek egyik legérdekesebb épülete az Egyetemi Kápolna, amit 1969 május 2.-án nyitottak meg. A kápolnát egy prestoni cég (Cassidy & Ashton) tervezte. A kápolna 3 levél alakú alapokon fekszik és a központi tornyában találkozik a 3 kör. Az egyetemi korábbi logója tartalmazta a kápolnát.

Az eredeti tervek szerint egy iker campus épült volna az M6-os autópálya keleti oldalán Hazelrigg-ben, amit egy felüljáró kötött volna össze, de ezeket a terveket az 1970-es években elvetették.

Dél-keleti campus

1998-ban elkezdőzött az egyetem bővítése A Graduate College épületeinek építésével Bailrigg lejtői irányába. A Graduate College a mai dél-keleti campus része. A bővítés részeként megépült az InfoLab 21 és az Alexandra Park. Ezen kívül felépítették a Lonsdale Kollégiumot, a Cartmel Kollégiumot és a Pendle Kollégiumot. A Cartmel Kollégium a Barker farm, ami egy XVII.ik századi farmház, köré épült.

Szolgáltatások

Boltok és szoláltatások sokasága található a Bailrigg campuson. A Bailrigg campus otthont ad egy postahivatalnak, egy Barclays Bank fióknak, egy Santander Bank fióknak, egy egészség központnak, egy gyógyszertárnak, és egy fogorvosi rendelőnek. A Bailrigg campuson található még egy SPAR élelmiszerbolt, egy Subway bolt és rengeteg étterem.

Az egyetemi karok


Az egyetem 3 karból áll (Művészeti és Társadalomtudományi Kar, Természettudományi Kar, Menedzsment Kar).

Ismertebb hallgatói


Ismertebb oktatói


Charles Alderson - nyelvész

Martin Bygate - nyelvész

Kormos Judit - nyelvészet

Jane Sunderland - nyelvészet
Kategóriák: Az Egyesült Királyság felsőoktatási intézményei


Dátum: 29.08.2020 10:20:25 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.