Leo OppenheimA. Leo Oppenheim
Életrajzi adatok
Született1904. június 7.
Bécs  Osztrák–Magyar Monarchia
Elhunyt1974. július 21. (70 évesen)
Chicago, Illinois  USA
Ismeretes mint
  • történész
  • egyetemi oktató
  • assziriológus
Iskolái Bécsi Egyetem
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Bécsi Egyetem
Más felsőoktatási
intézmény
Chicagói Egyetem
Pályafutása
Szakterület asszíriológus
Tudományos fokozat Ph.D. Bécsi Egyetem, 1933.
Munkahelyek
Szakmai kitüntetések
Gordon J. Laing Award (1966)

Leo Oppenheim (vagy A. Leo Oppenheim, teljes nevén Adolf Leo Oppenheim) (Bécs, 1904. június 7.Chicago, Illinois, 1974. július 21.) korának legkiválóbb asszíriológusa, a Chicago Assyrian Dictionary (CAD) állandó szerkesztője, a Chicagói Egyetem keleti stúdiumainak professzora.

Tartalomjegyzék

Élete


1904-ben Bécsben született. Felsőfokú tanulmányait a Bécsi Egyetemen végezte, ahol 1933-ban megszerezte a Ph.D. tudományos fokozatot. Szülei a holokauszt következtében haltak meg, Oppenheim Elizabeth nevű feleségével nagy nehézségek árán menekült a megszállt Ausztriából. Az Amerikai Egyesült Államokba emigrált, ahol csak 1947-ben lett a Chicagói Egyetem tudományos munkatársa. Tanári állást csak 1950-ben kapott. Ekkorra a második világháború emléke miatt elhagyta az Adolf keresztnevet, helyette legfeljebb az A. rövidítést használta.

1952-től haláláig a CAD társszerkesztője. Ezt a szótárt már 1921-től tervezték, de csak az ötvenes évektől indult meg igazán, azóta 20 kötete jelent meg. Ephraim Avigdor Speiser írta róla, hogy Oppenheim mindenkinél jobban ismeri az ékírás rejtelmeit és az akkád mindennapi élet és kultúra első számú tudósa. 1974-ben hirtelen halt meg.

Fontosabb publikációi és ismeretterjesztő könyvei


Magyarul


Források


További információk


  • Nyelvészetportál
  • Ókorportál
  • USA-portálKategóriák: Osztrák asszíriológusok | Amerikai asszíriológusok | 20. századi tudósok | 1904-ben született személyek | 1974-ben elhunyt személyek | Amerikai egyetemi, főiskolai oktatók


Dátum: 29.03.2021 09:06:13 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.