Leslie Howard - huwiki.org

Leslie HowardLeslie Howard
Életrajzi adatok
Születési név Leslie Howard Steiner
Művésznév Leslie Howard
Született 1893. április 3.
London, Anglia
Elhunyt 1943. június 1. (50 évesen)
Vizcayai-öböl
Származás magyar
Házastársa Ruth Martin (1916–)
Gyermekei
  • Ronald Howard
  • Leslie Howard
  • Ronald Howard
Iskolái
  • Dulwich College
  • Alleyn's School
Díjai
További díjak1938 Velencei Nemzetközi Filmfesztivál
Volpi Kupa (Pygmalion)

Leslie Howard IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Leslie Howard témájú médiaállományokat.

Leslie Howard (eredetileg Steiner László, London, Anglia, 1893. április 3.Vizcayai-öböl, 1943. június 1.) magyar származású angol színész, filmrendező.

Tartalomjegyzék

Élete


A Magyarországról Angliába a 19. század végén kivándorolt Steiner házaspár már Londonban született (1893) gyermeke. Egyetemi tanulmányai után a bankszakmában kívánt elhelyezkedni, de az első világháború kitörése megakadályozta ebben. A harctérről 1917-ben sebesülten visszatérve lelki traumájának feloldásaként Londonban a színészettel próbálkozott. Mérsékelt színészi tehetsége ellenére, bizonyára elegáns megjelenésének és a Dulwich College-ban felszedett úri angol kiejtésének köszönhetően egyre jelentősebb szerepeket kapott (játszotta egy színműben Shakespeare-t is), művésznevének a Leslie Howardot választja. A Scarlet Pimpernel (Vörös Pimpernel, báró Orczy Emma regénye)[1] után az angol dzsentri tipikus alakját ő testesítette meg.

1920-ban Amerikába költözött, és a Broadway-n angol gentleman-szerepkörben sikeresen szerepelt társasági komédiákban.

A színház vezette el a film világába is. Először olyan darabok filmváltozatában lépett fel, melyekkel már a színpadon is sikert aratott. Első, 1930-ban forgatott filmje után – London és a Broadway közötti ingázását követően – rövidesen teljesen Hollywood felé fordult; még ha rendszeresen vissza-visszatért is angol hazájába. Így pl. 1938-ban, amikor a George Bernard Shaw Pygmalionjának megfilmesítésében Higgins professzor szerepét játszotta. Alakításáért Oscar-díjra is jelölték.

Legnagyobb sikerét azonban az Elfújta a szélben Ashley Wilkes szerepe hozta meg 1939-ben.

Magyarországon is jól ismert még a Modern Pimpernel c. filmből, melyben a rendezői feladatokat is ő látta el.

Amint kitört a második világháború, visszatért Európába. Rendszeresen fellépett az angol katonáknak adott harctéri színelőadásokon. A háború alatt „Nagy-Britannia hangja” lett a rádióban. Lisszabonból hazatérve a Vizcayai-öböl felett 1943. június 1-jén a német légierő lelőtte a repülőgépet, melyen utazott.

Díjak, jelölések


Jegyzetek


  1. Régi könyvek . regikonyvek.hu. (Hozzáférés: 2017. február 6.)

Fordítás


Források


  • Filmművészetportál
  • Zsidóság-portálKategóriák: Angol színészek | Angol filmrendezők | Angol filmproducerek | Zsidó származású magyarok | Angliai magyarok | Nevet változtatott személyek | 1893-ban született személyek | 1943-ban elhunyt személyek


Dátum: 30.08.2020 06:09:22 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.