Letört bimbókLetört bimbók
(Broken Blossoms)
1919-es amerikai film

Rendező D. W. Griffith
Producer D. W. Griffith
AlapműThomas Burke: The Chink and the Child
Műfaj dráma, romantikus film
Forgatókönyvíró D. W. Griffith
Főszerepben Lillian Gish
Zene D. W. Griffith
Operatőr G. W. Bitzer
Vágó James Smith
Gyártás
Gyártó D. W. Griffith Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv némafilm
Játékidő 90 perc
Költségvetés 88 000 USD
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó United Artists
Bemutató 1919. május 13.
1923. február 24.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Letört bimbók témájú médiaállományokat.

A Letört bimbók (eredeti cím: Broken Blossoms or The Yellow Man and the Girl) 1919-ben bemutatott fekete-fehér amerikai némafilm D. W. Griffith rendezésében.

William Beaudine Verebek című filmjével együtt a Letört bimbók a hollywoodi „lágy stílus” iskolapéldája. G. W. Bitzer minden szakmai tudását bevetette, hogy kiemelje a sztár szépségét. Púdert, sminket, olajjal bekent lencsét alkalmazott. Lilian Gish valósággal ragyog a filmben.

Történet


Az ökölvívó sportban jeleskedő apa kegyetlenül bánik lányával, odaköltözik egy kínaihoz, aki beleszeretett a meggyötört teremtésbe. Az apa feldühödik és utánamegy. A tiltott szerelem történetét Joseph Stringer látványterve tökéletesen kiegészíti. A film legnagyobb része ópiumbarlangokban játszódik.

Szereplők


Források


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 1919 filmjei | D. W. Griffith-filmek | Amerikai filmdrámák | Amerikai romantikus filmek | Némafilmek | Fekete-fehér filmek | Könyvadaptációk | United Artists-filmek | Paramount Pictures-filmek


Dátum: 27.03.2021 11:23:51 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.