Logudorói nyelv


(Logudorói_szárd_nyelvjárás szócikkből átirányítva)


A logudorói nyelv vagy logurdói szárd nyelv (szárdul és saját nevén Sardu Logudoresu, olaszul Sardo Logudorese) egyik részről a szárd nyelv északi dialektusa, másrészt önálló sztenderd változattal bíró szárd nyelvváltozat, az újlatin nyelvcsalád italikus ágán belül.

A logudoróiban nincs a többi újlatin nyelvre jellemző g és k hangok palatalizálása. Például a logudorói kentu szó olaszul cento, amelyben a szó eleji c-t -nek kell ejteni.

A logudoróit félmillió ember beszéli, a második világháború során sok ember vándorolt ki még Torinóba, Milánóba vagy Genovába. Külföldön elsősorban Ausztrália és Németország területén élnek logudorói nyelven beszélő szárdok.

A logudorói nyelv északi dialektusai váltanak a sassari és gallurai nyelvekbe, melyek közelebb állnak a korzikai és toszkán nyelvekhez. Az északi logudorói dialektusokat a déli szárdok nagyon nehezen értik szemben a dél-logudorói dialektussal. A logudorói sokkal élésebb eltéréseket mutat az olasz nyelvtől mint a szárd többi nyelvjárása és az irodalmi nyelve, amely főleg déli szárd nyelvjáráson alapul.

Területe


Logudoró régió zártabb térség Szardíniában. Bosa, Macomer, Ozieri városok vidékeiből áll össze a területe. Közel áll hozzá a nuorói nyelvjárás a sziget keleti felén. Gyakran nevezik a kettőt lugorodói-nuorói nyelvjáráscsoportnak is.

Szardínián félmillióan beszélik megközelítőleg a lugodorói nyelvet, a diaszpórával összevetve pedig talán 700 ezren. Ez több mint a fele a szárd nyelv teljes beszélőinek.

Kialakulása és jellemzői


Eduardo Blasco Ferrer végezte az eddigi legalaposabb vizsgálatokat a lugorodói nyelven. A logurodóiban is tapasztalható a katalán és a spanyol nyelv erős hatása, mégis sajátosabban alakult ez a szárd dialektus.

A logurodóiban olyan szavak lelhetők fel, amelyek nem a latinból erednek. Ezek az elemek valószínűleg a római hódítást megelőzően itt beszélt nyelv szubsztrátumai lehetnek. Ezek a szubsztrátumok hiányoznak a szárd írott nyelvből és a többi dialektusból. A logurodói helynevek is számos archaizmusra vallanak.

Bár logurodói is hatottak más nyelvek, sokkal kevesebb külső befolyás, jövevényszó van benne mint a többi szárd nyelvjárásban. A régi vulgáris latin több sajátossága megmaradt a logurodóiban mint más újlatin nyelvekben. A logurodói megőrizte az igealakokat. Többes szám harmadik személyben az -nt végződés a logurodói nyelvben -n alakra redukálódik.

A logurodóinak több nyelvjárása is van. Némely falusi, vagy völgységi nyelvjárások mutatnak a szokottnál kiugróbb eltéréseket, ennek ellenére a nyelvjárások mindegyike kölcsönösen érthető.

Irodalmi nyelve helyi írókon és a folklóron keresztül ma is él.

Külső hivatkozások

Kategóriák: Újlatin nyelvek | Természetes nyelvek | Olaszországi nyelvek, dialektusok


Dátum: 29.03.2021 01:23:53 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.