LugalkigineduduLugalkiginedudu – más névváltozatok szerint Lugalkigisedudu vagy Lugalkinisedudu – i. e. 2410–2390 körül a belháborúktól sújtott Sumerben egyesítette Urt és Urukot. A sumer királylistán a II. uruki dinasztia és az azt követő II. uri dinasztia tagjaként is szerepel, ahogy fia, Lugalkiszalszi is. Valójában tehát ez a két dinasztia legalábbis részben azonos. Lugalkiginedudu a Kis királya (lugal) címet is felvette, az ismert név ez az uralkodói név.

Entemena, Lagas enszije felirata szerint Lugalkiginedudu Uruk enszije volt, akivel ő „testvérséget” fogadott. Lagas és Umma között ekkor ismét háború folyt a földekért. Korábban a lagasi Éannatum átmenetileg megszerezte már a Sumer feletti hatalmat, de a háború kiújult, és ebben a harcban Uruk és Lagas egymás szövetségesei voltak Umma ellen. Az elsőbbség, a Kis királya cím alapján Uruké lehetett, már Éannatum is csak enszinek nevezte magát uralkodása második felében, ahogy Entemena is.

Források


Ókori keleti történeti chrestomathia., Szerk.: Harmatta János, Budapest: Osiris. ISSN 1218 9855 (2003). ISBN 963 389 425 5  Roaf, Michael. A mezopotámiai világ atlasza (magyar nyelven). Budapest: Helikon – Magyar Könyvklub (1998). ISBN 963 208 507 8 


  • Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Uruk uralkodói | Az i. e. 25. században született személyek | Az i. e. 24. században elhunyt személyek | II. uri dinasztia


Dátum: 02.04.2021 07:11:59 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.