LugalzaggesziLugalzaggeszi (i. e. 24. század,[1] lugal-zag-ge4-si = LUGAL.ZAG.GI4.SI = 𒈗𒍠𒄄𒋛) a dél-mezopotámiai Umma város sumer "szent uralkodója" (enszi) volt. Nevét a sumer normalizált alak (lugalzaggesi) alapján Lugalzeggeszinek írjuk. Néha Lugalzageszi vagy Lugalzaggéiszi. A 20. század első felében az Ungalzaggiszi névalak is elterjedt. Apja neve – Bubuakkád, így valószínű, hogy nem sumer származású.

Ő lett a III. uruki dinasztia egyetlen uralkodója. Expanzív külpolitikát folytatott, meghódította Lagast (i. e. 2375. körül) – megdöntve ezáltal Uruinimgina uralmát –, majd elfoglalta Urt, Kist, Nippurt, és Urukot – ahová aztán áthelyezte a királyi székhelyét. Az első király volt, aki megteremtette az egységes sumer királyságot a korábbi városállami széttagoltság helyett. Sumer elfoglalása után birodalmát kiterjesztette egész Mezopotámiára; a Földközi-tenger keleti partjáig húzódott birodalma határa. Legfőbb eredményének azt tartotta, hogy „biztosította az utakat”, ami a kereskedelem mindenen túlmutató fontosságára utal. 25 évig ült a trónon, majd át kellett adnia országát Sarrukínnak, Akkád nagy hatalmú sémi uralkodójának, akitől egyetlen csatában vereséget szenvedett. Lugalzaggeszit nyakkalodában állították a nippuri Ékur kapujához, további sorsa ismeretlen.

Jegyzetek


  1. A középső kronológia szerint, a hosszú és rövid kronológiák több száz évvel eltérő dátumokat alkalmaznak. I. e. 2270 körüli a rövid kronológia szerint.

Források


  • Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Az i. e. 24. században született személyek | Az i. e. 24. században elhunyt személyek | Uruk uralkodói


Dátum: 01.04.2021 10:32:46 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.