Macska-jaj - huwiki.org

Macska-jajMacska-jaj
(Crna macka, beli macor)
1998-as francia–német–jugoszláv–jugoszláv film

Rendező Emir Kusturica
Producer Karl Baumgartner
Műfaj
  • romantikus vígjáték
  • musicalfilm
  • filmdráma
  • krimi
Forgatókönyvíró Emir Kusturica
Gordan Mihic
Főszerepben Bajram Severdzan
Florijan Ajdini
Srdjan Todorovic
Branka Katic
Salija Ibraimova
Zene Vojislav Aralica
Dr. Nele Karajlic
Dejan Sparavalo
Operatőr Thierry Arbogast
Vágó Svetolik Zajc
Jelmeztervező Nebojsa Lipanovic
Díszlettervező Radoslav Mihajlovic
Gyártás
Gyártó CiBy 2000
Pandora Filmproduktion
Komuna
Ország Franciaország
 Németország
Jugoszlávia
 Ausztria
 Görögország
 USA
Nyelv bolgár
cigány
német
szerb
Játékidő 127 perc
Költségvetés 4,5 millió USD
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó AFMD
Arthaus
Kinowelt
Budapest Film
Bemutató 1998. szeptember 10.
1998. október 3.
1999. augusztus 19.
Díj(ak) Ezüst Oroszlán
Korhatár R
Bevétel 351447 USD
Kronológia
Előző'
KövetkezőMacska-jaj 2. - Az ígéret szép szó
További információk

A Macska-jaj (szerbül: Crna mačka, beli mačor - magyarul: Fekete macska, fehér kandúr) 1997-ben készült romantikus filmszatíra, melynek rendezője Emir Kusturica. A filmet 1998-ban a Velencei Filmfesztiválon mutatták be, ahol elnyerte a legjobb rendezésnek járó Ezüst Oroszlán díját.

Tartalomjegyzék

Történet


Alább a cselekmény részletei következnek!

A film elején jól fellelhető az igazi balkáni hangulat, az, hogy milyen volt a 90-es években a bolgár és szerb határ vonzáskörzete: benzinhiány, csencselés, háborúk közti állapot, a jugoszláv fizetőeszköz helyett mindenki német márkával üzletel. Matko Destanov egy roma csempész. 17 éves kamasz fiával, Zaréval élnek egy rozoga házban a Duna partján, Kelet-Szerbiában a bolgár határ mellett. Az apának támad egy ötlete, átcsempész a bolgár határon egy 20 (a film elején kiderül, mikor a motoros tolókocsin Grga nagybácsival beszél, közben locsolja a virágokat) vagonból álló tehervonatot, amelyben benzin van, ám de nincs pénze. Kölcsönhöz folyamodik a helyi keresztapához, Grga Pitric-hez, akinek öreg barátja Zarije Destanov Matko apja, Zare nagyapja. Matko szövetkezik a gazdag Dadannal, aki drogbáró. Ő mesés vagyonra tett szert, azonban állandóan drog hatása alatt áll, ezért kiszámíthatatlan és agresszív.

A szerb határnál lévő vasútállomáson Dadan drogot kever az italába. Matko az egész estét végigalussza, másnap Dadan és emberei leszedik a vonatról, Dadan betakarítja a pénzt, és úgy tesz, mint ha nem is látta volna a vonatot. Matko még aznap este tárgyal Dadannal, és abban állapodnak meg, hogy Zarét összeadják Afrodite Karambolóval, Dadan törpe növésű húgával. De a fiú már kinézett magának egy lányt, Idát. Roma származású nagymamájával, Skujával van egy kocsmájuk, és ott segít a lány. A fiú ott pillantja meg a lányt, és szerelmes lesz belé, de Matko és Dadan nem ezt akarja, hanem összeadni Afroditét és Zarét, mert az esküvő mögött pénz áll. Eljött az esküvő hajnala. Matko házánál készülődik mindenki a nagy napra. Ida és Skuja az ételről gondoskodik. Ida nagyon sír, mert szereti a fiút. Zare és nagyapja Zarije beszélget: a fiú nagyon nem akarja a házasságot. Zarije harmonikán játszik, kitömi annak belsejét pénzzel, ami a murvaőrlőjéből származik, ugyanis azt eladta. Egy ősi cigány varázsigét mormol, amitől tetszhalott lesz, mindenki azt hiszi, hogy meghalt, ezért Matko felviszi a padlásra, és jégtömböket rak rá.

Elkezdődik az esküvő, összeadják a fiatal párt, ám ezt egyikük sem akarja, ezért Dadan emberei összeláncolják őket a lábuknál egy kalodaszerűséggel, és csak akkor oldozza el őket, amikor kezdődik a lakodalom. Afrodité meg akar szökni, ezért a fiú kitalálja, hogy szökjön meg a lány: a ház alatt egy csapóajtó van, azon keresztül eljut a lány a csónakokhoz, és megszökik. Dadan testőre észreveszi, és riadót fúj. Dadan nagyon kiborul, éppen gránátokkal zsonglőrködik, amikor megtudja a rossz hírt, a násznép közé dobálja a gránátot, de senki nem sérül meg. Dadan felpofozza Zarét és Idát. Matko észreveszi a szökni próbáló pici lányt. Mindenki hajtóvadászatba kezd, a lány befut az erdőbe, ahol találkozik Grga bácsi unokájával, aki észreveszi a lányt, és beleszeret. Megvédi Dadantól, és megegyeznek. Összeházasodik mindenki. Zare bosszút áll Dadanon, kettévágja a kerti vécét, és beleesik Dadan. Grga unokája Afroditéval, Zare Idával házasodik össze.

Zare és Ida elkötnek egy motorcsónakot, ahol kimondják a boldogító igent. A fekete és a fehér macska a tanú. Felszállnak egy hajóra útban Bulgária felé a harmonikával együtt. A film végén Graga és Zarije beszélget, Matko éppen Dadant mossa a kerti slaggal, és ekkor mondja Grga "This is the beginning of a beautiful friendship." (Ez egy gyönyörű barátság kezdete.), ez a mondat a Casablanca című filmben hangzik el.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők


Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Matko Destanov Bajram Severdzan Szacsvay László
Zare Destanov Florijan Ajdini Kaszás Gergő
Dadan Karambolo Srdjan Todorovic Dörner György
Ida Branka Katic Majsai-Nyilas Tünde
Grga Pitic Sabri Sulejmani Bodrogi Gyula
Zarije Destanov Zabit Memedov Zenthe Ferenc
Sujka Ljubica Adzovic Tábori Nóra
Afrodita Karambolo (más néven Katicabogár) Salija Ibraimova Murányi Tünde
Testőr Kamarás Iván
Grga Veliki Jasar Destani Bicskey Lukács
I. Anyakönyvvezető Predrag Lakovic Verebély Iván
II. Anyakönyvvezető Miki Manojlovic Tahi Tóth László
Sofőr Gesztesi Károly
Dadan nővérei Antal Olga
Koffler Gizi
Németh Borbála
Vámtiszt Stojan Sotirov Kránitz Lajos
Testőr Janovics Sándor
Grga Mali Adnan Bekir Szvetlov Balázs
Ida barátnője Desanka Kostic Molnár Melinda
Szabó Katona Zoltán
Kocsmáros Vizy György
Fekete Obeliszk műsorvezető Kardos Gábor
Matróz Pethes Csaba
Fagyis Horváth Lencsi
Nővér Csampisz Ildikó
Őr Sótonyi Gábor
Grga Pitic embere Garai Róbert
Cigány Végh Ferenc
Pincér Vári Attila
Dadan női Erdős Borcsa
Oláh Orsolya
Solecki Janka
Gyerekek Czető Roland
Pálmai Szabolcs
További magyar hangok
Bálint Sugárka, Bodrogi Attila, Bolla Róbert, Erdélyi Mari, Grúber Zita, Koroknay Simon Eszter, Sallai Tibor, Seder Gábor, Szinovál Gyula

Filmzene


A filmzenei album dalai

A filmben elhangzó további dalok

Díjak, jelölések


Érdekesség


Rácz Zsuzsa Állítsátok meg Terézanyut! című regényének a végén a film zenéjére táncolnak, és a szerző Köszönetnyilvánításában szerepel többek között Emir Kusturica neve is.

Források


Külső hivatkozások


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 1998 filmjei | Francia filmvígjátékok | Német filmvígjátékok | Osztrák filmvígjátékok | Amerikai filmvígjátékok | Francia zenés filmek | Német zenés filmek | Osztrák zenés filmek | Amerikai zenés filmek | Kinowelt-filmek | Budapest Film-filmek
Eredet: Wikipedia - https://.wikipedia.org/wiki/Macska-jaj (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.


Dátum: 30.08.2020 09:49:25 CEST - Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.