Maiák (Középfölde)A maiák (Maiar) J. R. R. Tolkien történeteiben megjelenő alacsonyabb rangú ainuk, akik beléptek Eäba.

A maiák sokban hasonlítanak a keresztény mitológia „angyalaira”, illetve az ópogány mitológia nimfáira, tündéreire, illetve helyi isteneire: szellemi természetű, de anyagi alakot felvenni képes, varázshatalommal bíró lények. Akik nem a gonosz erőit szolgálják, azok általában magányosan, ritkán lakott vidékeken (bár néha más lények házastársaként) élnek vagy éltek (például Melian), és nem vesznek részt más népek életében. Kivétel ez alól néhány mágus (például Gandalf/Olórin), akik részt vettek a Fehér Tanács munkájában és a Szauron elleni harcban. Sok maia még az óidőkben a lázadó vala, Melkor szolgálatába szegődött, a legjelentősebbek köztük a balrogok, illetve Melkor tanítványa és utóda, Szauron (Melkor legyőzése után a sötét erők ura). Lehetséges, hogy a buckamanók is egykor közéjük tartoztak.

Történetük


A maiákat Ilúvatar a valák (magasabb rendű ainuk) megsegítésére, szolgálatára küldte Ardára. Sokan vannak, a tündék és az emberek azonban nem mindegyiküknek adtak nevet, főként azoknak, akik nem hagyták el Valinort.

Mindegyik maia egy vagy több valával társult, ám azonos származásuk ellenére kevesebb hatalommal bírtak, mint vala uraik. Képesek „embernek tetsző” alakot felvenni, de lényegük alapvetően szellemi. Azok a maiák, akik „életük” nagy részét Ilúvatar gyermekei között töltötték (például az Istarok, Szauron, Melian) Tolkien történeteiben többnyire emberi alakjukban szerepelnek, ám hatalmuk nagyobb, mint Eru gyermekeiéi.

Az első korban jutnak a legnagyobb szerephez Arda történetében, amikor Melian Doriath úrnőjeként folyamatos szerepet kap Beleriand népeinek életében. Ezenkívül tőle született Lúthien, a leghíresebb tündék egyike, az első, aki emberhez ment feleségül. Ugyanekkor Szauron (vagy Gorthaur) Melkor egyik kapitánya. A balrogokkal együtt harcolt a tündék ellen, míg a végső csatában legyőzték őket. Ekkor – több balroggal együtt – elmenekült a valák elől, és sokáig nem került elő.

A másodkorban Szauron ismét előkerül, egy darabig a tündék szövetségesének mutatkozik, részt vesz a Gyűrűk megalkotásában. Hatalmi törekvéseit megelégelve Ar-Pharazôn végül fogolyként Númenorba viszi, ahol a királyt, és népét megmérgezi gonoszságával egészen addig, amíg fellázadnak a Valák Tilalma ellen. Ezzel előidézi Númenor pusztulását. Középföldére visszatérve Mordorban építi ki országát, majd a határain letelepült númenoriak ellen háborút kezd, ám a tündék és emberek Utolsó Szövetsége legyőzi, a Gyűrűt elveszik tőle, ő maga pedig árnnyá válik.

A harmadkor nagy részében bujdokol, csak a 2900-as évek végén merészkedik elő (A hobbit története idején). Mivel azonban a valák ezt előre tudták, 1000 körül öt másik maiát, az istarokat küldték Középföldére, hogy támogassák az embereket és tündéket a Szauron elleni harcban. Ők öten más-más módszerrel igyekeztek ezt végrehajtani, végül csak Curumo/Szarumánnak és Olórin/Gandalfnak jutott jelentős szerep a háborúban. Gandalf megvívott egy Mória mélyén bujdokoló balroggal is, és legyőzte. Végül a hobbitok segítségével Szauront is legyőzték, Gandalf pedig visszatért Valinorba. Az esetleg még megmaradt balrogok tovább bujkáltak.

Tekintélyesebb maiák


  • Középfölde-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Középfölde népei


Dátum: 01.04.2021 07:50:49 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.