Martin Potter - huwiki.org

Martin PotterMartin Potter
Életrajzi adatok
Született 1944október 4. (75 éves)
Nottingham, Anglia
Pályafutása
Aktív évek 1968 – napjainkig

Martin Potter IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap

Martin Potter (Egyesült Királyság, Anglia, Nottingham, 1944. október 4. –) angol színész. Bő két évtizedet felölelő pályafutása zömét televíziós produkciók teszik ki. Leghíresebb mozifilmes szerepe Encolpius megformálása volt Federico Fellini Fellini-Satyricon című drámájában.

Pályafutása


A jóképű Martin 24 éves korában kezdett filmezni, először televíziós produkciókban. A nagy kiugrás lehetőségét Federico Fellini biztosította számára, amikor Terence Stamp helyett – aki akkor épp nem ért rá – őt kérte fel Encolpius szerepére a Fellini-Satyricon című filmjébe. Martin alakítására a szakmabeliek is felfigyeltek, ám a fiatalember nem tudott élni a lehetőségeivel, és néhány év alatt visszasüllyedt szakmája középmezőnyébe. Filmjei közül érdemes megemlíteni például a The Only Way című koprodukciós drámát, amely azokról a dánokról szól, akik a második világháború idején hazájuk zsidó származású állampolgárainak mentésével foglalkoztak. A hírhedt orosz sarlatán, Raszputyin merénylőjét, Juszupov herceget alakította Franklin J. Schaffner Cárok végnapjai című történelmi drámájában. Szerepelt néhány kevésbé jelentős horrorban, illetve A nagy álom című Raymond Chandler-krimi 1978-as filmváltozatában. Nottinghami születését figyelembe véve testhezálló szerep volt számára Robin Hood megformálása egy népszerű, 1975-ös tévésorozatban. Ironikus, hogy míg 1968-ban a fiatal Nérót alakította a The Caesars című sorozat egyik epizódjában, addig 1985-ben, az A. D. című szériában már Néró ellenfelét, Gaius Calpurnius Pisót formálta meg. Az 1990-es évektől kezdve teljesen eltűnt a mozik vásznáról és a tévé képernyőjéről, 2006-ban azonban a The Outsiders című tévéfilmben ismét a kamerák elé állt.

Filmjei


Külső hivatkozások


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Angol színészek | 1944-ben született személyek | Élő személyek


Dátum: 30.08.2020 06:26:13 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.