MebaragesziMebarageszi (en mme-barag-ge4-si) a sumer királylista szerint Kis, az I. kisi dinasztia utolsó előtti királya. A lista szerint ő az, „aki Elám ország fegyvereit zsákmányként elhozta”. Enmebarageszi néven is ismert. Egy másoló írnok, aki a sumer királylistát készítette, valószínűleg felcserélte az embert jelentő determinatívumot és az en címet, így az en-tag a név részévé vált. Mebarageszinek két feliratát is felfedezték, az egyiket egy vázán, a másikat a Bagdadtól keletre fekvő Tutub (ma Khafádzsa, Irak) Ovális-templomában, ami a kora dinasztikus kor III. periódusára keltezhető. Így Mebarageszi a királylista legkorábbi uralkodója, akiről régészeti bizonyítékunk van, de e bizonyítékok csak a Mebarageszi nevet erősítik meg, az Enmebarageszi változatot nem.

Enmebarageszit említi a Gilgames-eposz egyik darabja, a Gilgames és Agga, amely szerint Agga apja, ezt megerősíti a királylista is.

Források


  • Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Kis uralkodói


Dátum: 02.04.2021 07:01:16 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.