MelianMelian egy fiktív szereplő J. R. R. Tolkien történeteiben. A maiák közé való, azaz leginkább a pogány népek szellemeivel, nimfáival rokonítható, varázshatalommal bíró lény. Valinorban Vánát és Estët szolgálta, később Középföldére ment, ahol a sinda Thingol király felesége lett (Thingol kedvéért öltött emberi alakot). Lúthien Tinúviel anyja. Ketten együtt alapították meg Doriathot, melyet később hatalmával védelmezett. A Doriathot körülvevő varázslatos láthatatlan falat nevezték Melian Övének.

Bölcs volt, ő tanította énekelni a fülemüléket. Bölcsessége folytán ismerte fel Berenben a hőst, aki nagy tettekre hivatott. Bár ember addig Doriath erdőibe be nem tette lábát, Melian közbenjárására Berent beengedték a birodalomba, ahol aztán szerelembe esett Melian és Thingol lányával, Lúthien Tinúviellel. Amikor Thingol ítélkezett Beren felett, ő Beren mellett állt.

Férje halála után nem maradt többé számára remény és öröm Beleriandban, így emberi alakját levetkőzte, maiaként a Tengeren Túlra költözött.

  • Középfölde-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Középföldeiek


Dátum: 27.03.2021 10:05:36 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.