Mementó - huwiki.org

MementóMemento
(Memento)
2000-es amerikai film

Rendező Christopher Nolan
Producer Jennifer Todd
Suzanne Todd
Vezető producer Aaron Ryder
AlapműMemento Mori
Műfaj
 • neo-noir
 • rejtélyes film
 • flashback film
 • krimi
 • filmdráma
 • thrillerfilm
 • horrorfilm
 • film noir
 • könyvadaptáció
Forgatókönyvíró Jonathan Nolan (történet)
Christopher Nolan
Főszerepben Guy Pearce
Carrie-Anne Moss
Joe Pantoliano
Zene David Julyan
Operatőr Wally Pfister
Vágó Dody Dorn
Gyártás
Gyártó Newmarket Capital Group
Team Todd
I Remember Productions
Summit Entertainment
Ország USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín Los Angeles
Játékidő 113 perc
Költségvetés $ 5 000 000 (becsült)[1]
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó Newmarket Films
Kinowelt
Bemutató 2000. szeptember 5.
2001. május 17.
Bevétel $ 39 665 950
ebből: $ 25 544 867[2]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Memento témájú médiaállományokat.

A Memento egy 2000-ben bemutatott amerikai thriller, amit Jonathan Nolan novellájából, a Memento Moriból Christopher Nolan rendezett.

Főszereplője Guy Pearce Leonard Shelby szerepében, aki ki akarja nyomozni, ki erőszakolta és ölte meg a feleségét egy betöréses támadás során, melyben Leonard elvesztette az emlékezetét. A trauma előtti eseményekre emlékszik, ám képtelen új emlékeket néhány percnél hosszabb ideig megőrizni (betegségének neve anterográd amnézia).

Tartalomjegyzék

Cselekmény


Ez az emlékezetkiesés egész életére kihat, a támadás utáni emlékeket képtelen tárolni, ezért mindent, amit fontosnak ítél, lefényképez, és rövid jegyzetekkel látja el. Minden egyes napon, amit átél, rengeteg olyan pillanat van, hogy fogalma sincs, hol van, mit kezdett el, és miért. Ez gyakran mindössze olyan, mintha idegen ágyban, helyen ébredne, de van, hogy egy üldözés közepén nem tudja, éppen ő üldöz valakit, vagy őt üldözik. A film cselekménye epizódokból áll össze, látszólag rendszer nélkül követik egymást az események, amelyeknek nincs előzménye, következménye, mindössze ugrások a jelenetek között, amelyek csak a film végén állnak össze követhető történetté. A film magával ragadó, izgalmas, sokszor követhetetlen, ami miatt az ember egy és háromnegyed órára ízelítőt kap egy ilyen betegség lefolyásából.

Szereplők


Forgatás


A filmet 1999. szeptember 7. és október 8. között forgatták le 25 nap alatt.

Fontosabb díjak, jelölések


Oscar-díj (2002)

Golden Globe-díj (2002)

Sundance Filmfesztivál (2001)

Kapcsolódó szócikkek


Jegyzetek


 1. Memento (angol nyelven). Box office/business. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. március 31.)
 2. Memento (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. március 31.)

További információk


 • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 2000 filmjei | Amerikai thrillerek | Amerikai filmdrámák | Christopher Nolan-filmek | Kinowelt-filmek


Dátum: 23.01.2021 10:41:12 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.