Mephisto (film)Mephisto
1981-es osztrák–német–magyar film

Klaus Maria Brandauer maszkban
Rendező Szabó István
Producer Manfred Durniok
AlapműKlaus Mann: Mephisto
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene Tamássy Zdenko
Operatőr Koltai Lajos
Vágó Csákány Zsuzsa
Jelmeztervező Gyarmathy Ágnes
Gyártás
Gyártó Mafilm Objektív Stúdió
Manfred Durniok Filmproduktion
Hessischer Rundfunk
Ország Magyarország
 Ausztria
 NSZK
Nyelv magyar
német
angol
Játékidő 144 perc
Forgalmazás
Forgalmazó 3DD Entertainment
Analysis Film Releasing Corporation
Bemutató 1981. február 11. (premier)
1981. október 8.
1981. április 29.
1981. december 16.
1981. szeptember 29.
Korhatár III. kategória (F/11717/J)
Kronológia
KövetkezőRedl ezredes
További információk

A Mephisto 1981-ben bemutatott színes, magyar–német–osztrák nagyjátékfilm Szabó István rendezésében, Klaus Mann azonos című regénye alapján.

A forgatás 1980 júliusa és novembere közt zajlott Budapesten, a film többi jeleneteinek egy részét Kelet- és Nyugat-Berlinben, Hamburgban és Párizsban vették fel.

1982-ben a magyar játékfilmek közül elsőként elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. 2012-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé.

Tartalomjegyzék

Történet


A történet az 1920-as években kezdődik. A hamburgi színház társulatának tehetséges színészében, Hendrik Höfgenben mérhetetlen karriervágy ég. A hamburgi kabaré jelentéktelen színészei segítették a kiugráshoz. Magas politikai támogatóra lel, és karrierje meredeken ível felfelé. Baloldalisága és művészi féltékenysége miatt Höfgen nézeteltérésekbe kerül a színház ugyancsak tehetséges színészével, a nemzetiszocialista Miklasszal (Cserhalmi György). Höfgen érvényesülése érdekében feleségül veszi a nagypolgári családból származó Barbara Brucknert. A Berlini Állami Színházban kap szerződést, ahol végre eljátszhatja álmai szerepét, Mephistót. Ezzel megkezdődik feltartóztathatatlan karrierje, épp az idő tájt, amikor a nemzetiszocialista párt 1933-ban hatalomra kerül. Már nincs szüksége a régi emberekre, emelkedése során megtagadja a múltját, sorra elárulja társait, és fokozatosan behódol a náci hatalomnak.

Szereplők


További szerepekben

Temessy Hédi, Bánfalvy Ágnes, Versényi Ida, Komlós István, Zdzislaw Mrozewski, Stanislava Strobachova, Újlaky Károly, Martin Hellberg, Bánffy György, Josef Csor, David Robinson, Kovács Géza, Hans Ulrich, Laufer Margrid, Hellberg Kerstin Hellberg.

Díjak, jelölések


Források


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Szabó István-filmek | 1981 filmjei | Osztrák filmdrámák | Könyvadaptációk | Magyar filmdrámák | Német filmdrámák


Dátum: 27.03.2021 11:35:18 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.