Michael Pennington - huwiki.org

Michael PenningtonMichael Pennington
Életrajzi adatok
Születési név Michael Vivian Fyfe Pennington
Született 1943. június 7. (77 éves)
Cambridge, Cambridgeshire, Anglia
Iskolái
  • Trinity College
  • Marlborough College

Michael Pennington IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap

Michael Pennington, teljes nevén Michael Vivian Fyfe Pennington (1943. június 7., Cambridge) angol színházi és televíziós rendező, színész.

Élete és pályája


A Cambridgeshire megyei Cambridgeben, Angliában született egy skót anya és egy walesi apa gyermekeként. Londonban nevelkedett. Szülővárosában, a Marlborough College-ben és Trinity College-ben tanult 1961 és 1964 között. Az iskola elvégzése után a Nemzeti Ifjúsági Színház tagja lett.

Karrierjének nagy részét színpadon töltötte olyan darabokban, mint az 1969-es és 1980-as Hamlet, az 1976-os Rómeó és Júlia, az Oidipusz király, az 1990-es Három nővér, az 1996-os Komédiás, és az 1999-es Nagy szemérmetlenség. 1986-ban Michael Bogdanov rendezővel megalapították az Angol Shakespeare Társaságot. Társrendezőként olyan darabokat rendezett mint a Rózsák háborúja, a Macbeth, a IV. Henrik és az V. Henrik. Az amerikai Chicago Shakespeare Színházban és Tokióban a Vízkereszt, vagy amit akartok című darabot, Londonban a Szent Iván-éji álmot rendezte.

Fontosabb televíziós megjelenése az 1984-es Freudban, az 1987-es Sherlock Holmes visszatérben és a 2004-es Fragileben volt, ám a legjelentősebb szerepe Jerjerrod moff volt az 1982-es A Jedi visszatérben, a Csillagok háborúja utolsó epizódjában. A Birodalom visszavág speciális DVD kiadásában is megjelenik.

Források


Külső hivatkozások

Kategóriák: Angol színészek | 1943-ban született személyek | Élő személyek


Dátum: 29.08.2020 11:18:31 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.