Mike LeighMike Leigh
Mike Leigh 2008-ban
Született 1943február 20. (78 éves)
Broughton, Salford, Lancashire,
Állampolgársága brit[1]
Házastársa Alison Steadman (1973 - 2001)
Foglalkozása filmrendező, forgatókönyvíró
Iskolái
Kitüntetései

A Wikimédia Commons tartalmaz Mike Leigh témájú médiaállományokat.

Mike Leigh filmrendező, forgatókönyvíró, 1943. február 20-án született Salfordban. Szülei: Dr. Alfred Abraham és Phyllison Pauline Leigh. 1973-ban feleségül vette Alison Steadmant. Két gyermekük született, Toby és Leo. 1996-ban elvált feleségétől.

Eredetileg színésznek készült, a London's Royal Academy színművészeti szakára járt. De hamarosan a rendezés és az írás felé veti a sors, így következő iskolája a London Film School. Karrierjét színpadon kezdte, két legismertebb munkájával: The Box Play és Bleak Moments („Ólmos percek”). A következő műve egy dráma volt, mely bár nagy elismerésnek örvendett a kritikusok körében, nem vált széles körben elismertté. Ezután több tévés produkció rendezőjeként tevékenykedett.

Első igazi sikerét az 1989-ben bemutatott High Hopes („Vérmes remények”) című komédiájával érte el, de a nagy áttörés még mindig váratott magára. Ez végül 1993-ban történt meg a Naked („Mezítelenül”) című drámájával, melyért a Cannes-i Filmfesztiválon elnyeri a "legjobb rendező" díjat. Következő filmje, a Secrets & Lies („Titkok és hazugságok”) még nagyobb siker lett, több díjat is sikerült elvinnie. A Career Girls („Két angol lány”) című 1997-es filmje viszont már nem kapott ilyen jó fogadtatást. 1999-ben tér vissza a Topsy-Turvy („Tingli-tangli”) című filmmel, mely gyorsan a közönség kedvence lett. A 2002-es All or Nothing („Minden vagy semmi”) című drámáját elismeréssel fogadták. A 2004-es Vera Drake is nagyon jó kritikákat kapott.

Az Abigail bulija című filmjének színpadi adaptációját a budapesti Katona József Színház mutatta be 2015. január 16-án.

Tartalomjegyzék

Jelentős filmjei


Rendezőként

Forgatókönyvíróként

További információk


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap
  1. Museum of Modern Art online collection (angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. december 4.)Kategóriák: 1943-ban született személyek | Angol filmrendezők | Angol forgatókönyvírók | BAFTA-díjasok | Élő személyek


Dátum: 27.03.2021 08:58:45 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.