Német ábécéA mai német ábécé 26 betűből áll. Ebbe nem számítanak bele az umlautos, valamint az összetett betűk.

A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z

Az ábécében külön betűknek nem számítanak az umlautos (kétpontos) betűk (Ä, Ö, Ü), valamint a(z) ß („eszcett”, „scharfes S”; a magyarok gyakran „13-as sz”-nek mondják[forrás?]), ez utóbbi helyett általában SS-t írnak nagybetűként.

A betűk nevei: aa, bee, zee, dee, ee, eff, gee, haa, ie, jot, kaa, ell, emm, enn, oo, pee, kuu, err, ess, tee, uu, vau, wee, ix, ypsilon, zet

Betűrend, elválasztás


Betűrendbe soroláskor (szótárakban; névsorok) nem számít, hogy a magánhangzó umlautos, vagy sem, hacsak a két szó közt nincs több különbség. Valamint ugyanilyen esetben az összetett betűk elemeikre bontandók.

A németben az elválasztás hasonlóan működik a magyarhoz, azzal a különbséggel, hogy nem bontjuk elemeire a „ch”, „qu”, „sch”, „ai”, „ay”, „ei”, „ey”, „au”, „äu”, „eu”, „ou”, „ie”, „ph”, „th”, „ts”, betűkapcsolatokat, amennyiben egy tőhöz tartoznak; valamint a „ck” és „tz” betűkapcsolatot elválasztáskor - hangzás szerinti - „k-k”-ra, ill. „z-z”-re bontjuk föl (pl.: Dek-ke, Kaz-ze).

Kapcsolódó szócikkek


  • Németország-portál
  • ÍrásportálKategóriák: Német nyelv | Latin eredetű ábécék


Dátum: 02.04.2021 01:53:00 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.