NévszóA grammatikában a névszó több szófajt magába foglaló osztály, amely meghatározása azon alapul, hogy az e szófajokhoz tartozó szavak általában azonos inflexiós toldalékokat (ragokat és jeleket) vehetnek fel, és ezáltal ugyanolyan mondattani szerepük lehet.[1]

A névszó osztályába tartozik:[2]

Példák (mindegyik szó a toldalékok mindegyikét felveheti, abban a változatban, amelyet a magánhangzó-harmónia szabályai követelnek meg):[3]

Névszó Példa Toldalék
főnév kutya
kép
falu
-(o/e/ö/a)t
 
-ról/-ről
 
-nak/-nek
 
-ban/-ben
 
-ért
 
-(o/e/ö/a)k
melléknév sárga
hosszú
érdekes
számnév négy
negyed
negyedik
névmás ki

A személyes névmásra csak kis részben érvényes a névszó meghatározásának alaktani része, mivel ennek a névmásnak többnyire a rag van a tövében, pl. neked.

Jegyzetek


  1. Kenesei 2006, 92–93. o.
  2. Bokor 2007, 221. o.
  3. Kenesei 2006, 93. o.

Források


  • Nyelvészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Morfológia


Dátum: 02.04.2021 04:17:06 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.