Nagy-Britannia - huwiki.org

Nagy-BritanniaA Nagy-Britannia kifejezés több, egymástól jelentősen eltérő jelentéstartalommal bír.

Tartalomjegyzék

Földrajzi meghatározás


Nagy-Britannia az általános szóhasználatban egy földrajzi meghatározás, mely a Brit-szigetek (és Európa) legnagyobb, a világ 8. legnagyobb szigetét jelöli. A szigeten találhatóak Anglia, Skócia és Wales szárazföldi területei, de az országokhoz tartozó szigeteket és szigetcsoportokat a kifejezés nem tartalmazza.[1] Szintén nem tartalmazza a koronafüggőségeket, tehát az Ír-tengerben fekvő Man-szigetet, és az Atlanti-óceánban található Csatorna-szigeteket (melynek Guernsey Bailiffség és Jersey Bailiffség a részei).

A kifejezés ennek a jelentésének a Magyarországon használt megfelelője a Brit-sziget.

Politikai szóhasználat


A politikai szóhasználatban előfordul, hogy a Nagy-Britannia megnevezéssel Anglia, Skócia és Wales együttesére utalnak (tehát beleértik Anglia, Skócia és Wales szigeteit, de az Egyesült Királyság részét képező Észak-Írországot nem). Szintén nem értik bele a Brit koronafüggőségeket, tehát az Ír-tengerben fekvő Man-szigetet, és az Atlanti-óceánban található Csatorna-szigeteket (melynek Guernsey Bailiffség és Jersey Bailiffség a részei) sem.

A kifejezés ezen jelentését használja az Európai Unió országismertetése is ("Anglia, Wales és Skócia (melyeket együttesen Nagy-Britanniának neveznek)"),[2] és ebben az értelemben használja a Földrajzinév-bizottság is, amikor a 68/637. (2009.IX.29.) állásfoglalásában[3] úgy fogalmaz, hogy "Javasoljuk az Egyesült Királyság (Nagy-Britannia és Észak-Írország) forma használatát".

Az Egyesült Királyság teljes nevében (Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága) szintén ebben az értelemben szerepel.

A Brexit-megállapodás szerint az Európai Unió vámhatára nem az Írország és Egyesült Királyság közötti határra, hanem az Ír-sziget és Nagy-Britannia közé kerül.

Magyar köznyelvi használat


A magyar szóhasználatban korábban általános volt, de sokan még napjainkban is – pontatlanul[1] – az Egyesült Királyság teljes nevét lerövidítve, annak szinonimájaként használják (tehát beleértik Anglia, Skócia és Wales szigeteit, és Észak-Írországot is).

Ezt a használatot megengedi, hogy bár a Földrajzinév-bizottság a 68/637. (2009.IX.29.) állásfoglalásában[3] úgy határozott, hogy "Javasoljuk az Egyesült Királyság (Nagy-Britannia és Észak-Írország) forma használatát", de az Ország- és területnevek felsorolásában[4] rövid országnévként a ("terjedőben" jelzővel szereplő)[4] Egyesült Királyság mellett továbbra is szerepel a Nagy-Britannia is. Az elnevezés törlésével a Földrajzinév-bizottság már több alkalommal (45/427. (2003.IV.28.), 46/440. (2003.VI.30.) és 69/643. (2009.XII.14.) FNB. Hat.)[3] is foglalkozott, de mindannyiszor elutasította.

Jogszabályi környezetben,[5] a nemzetközi kapcsolatokban[6] illetve a hivatalos kommunikációban[2] nem fordul elő, hogy a Nagy-Britannia kifejezést az Egyesült Királyság alternatívájaként használják.

További hasonló írásmódú szócikkek


GB rövidítés


A GB rövidítést az egész Egyesült Királyság jelölésére használják, többek között az Egyetemes Postaegyesület, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a NATO, a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) és egyéb szervezetek is.

Jegyzetek


  1. a b Szigetvári Péter: Minek a fővárosa London? . Nyelv és Tudomány, 2014. január 9. (Hozzáférés: 2017. augusztus 4.) „Anglia az Európa északnyugati részén fekvő Nagy-Britannia nevű sziget déli háromnegyedének nagyobbik részét foglalja el.”
  2. a b Alapismeretek az Európai Unióról . Európai Unió, 2017. (Hozzáférés: 2017. augusztus 4.) „Az Egyesült Királyságot négy ország alkotja: Anglia, Wales és Skócia (melyeket együttesen Nagy-Britanniának neveznek), valamint Észak-Írország.”
  3. a b c A Földrajzinév-bizottság döntései . Földrajzinév-bizottság, 2017. (Hozzáférés: 2017. augusztus 4.) „Javasoljuk az Egyesült Királyság (Nagy-Britannia és Észak-Írország) forma használatát.”
  4. a b Ország- és területnevek . kormany.hu, 2012. április 11. [2017. március 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. augusztus 4.)
  5. Hatályos jogszabályok gyűjteménye . CompLex, 2017. (Hozzáférés: 2017. augusztus 4.)
  6. Magyarország Londoni Nagykövetsége . gov.hu, 2017. (Hozzáférés: 2017. augusztus 4.)

Kapcsolódó szócikkek

Kategóriák: Egyesült Királyság | Brit-szigetek


Dátum: 24.01.2021 11:35:30 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.