Nana (film, 1926)Nana
1926-os francia–német film
Rendező Jean Renoir
Producer Jean Renoir
AlapműÉmile Zola: Nana
Műfaj dráma, romantikus
Forgatókönyvíró
  • Pierre Lestringuez
  • Jean Renoir
Főszerepben
  • Catherine Hessling
  • Werner Krauss
Zene Maurice Jaubert
Operatőr
  • Jean Bachelet
  • Edmund Corwin
Vágó Jean Renoir
Jelmeztervező Claude Autant-Lara
Díszlettervező Claude Autant-Lara
Gyártás
Gyártó Les Films Jean Renoir
Ország Franciaország
Nyelv némafilm
Játékidő 150 perc
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó Les Établissements Braunberger-Richebé
Bemutató 1926. június 25.
További információk

A Nana 1926-ban bemutatott francia némafilm Jean Renoir rendezésében, Émile Zola azonos című regénye alapján.

Nana, a fiatal színésznő könnyű darabokban lép fel, melyek vonzzák a párizsiakat. Gazdag és keresett kurtizán lesz, így elhagyja a színpadot és kitartatja magát. Muffat gróf is a bűvkörébe kerül: elegáns lakást ad neki és igyekszik a nő minden kívánságának megfelelni, akinek fényűző estélyei felemésztik a gróf pénzét. Nanát újra vonzani kezdi a rivaldafény, visszatér a színpadra. Nem sokkal később elkapja a himlőt és meghal.

Jean Renoir hosszú filmrendezői pályájának legelején rövidebb meseszerű, fantasztikus filmeket készített. A Nana az első nagyobb filmje, tulajdonképpen még csak kísérlete egy másfajta, valószerű környezet- és emberábrázolás kialakítására. Főszereplője akkori felesége, Catherine Hessling. Renoir maga fedezte a Nana költségeit, de a bevételek arra nem voltak elegendők, hogy következő filmjeit is saját produkcióban készítse el.

Főszereplők


Források


További információk


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 1926 filmjei | Francia filmdrámák | Fekete-fehér filmek | Némafilmek | Jean Renoir-filmek


Dátum: 29.03.2021 10:54:14 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.