NargothrondNargothrod a J. R. R. Tolkien által kitalált világ egyik helyszíne. Beleriandban található. Egy kőbe vájt város, a Narog folyó mentén, melyet Finrod Felagund épített.

Tartalomjegyzék

Építése


Egyszer Ulmo álmot küldött Turgonnak és Finrod Fengaludnak, és abban az volt, hogy titkos erődöket kell, hogy építsenek, mert különben Morgoth legyőzi a noldákat. Ezután Finrod és a húga, Galadriel, Thingol és Melian vendégei voltak, Finrod elámult Menegroth erején, és beszélt álmairól a királynak, az pedig mesélt neki a Narog melletti barlangokról, és vezetőket is adott mellé. Ott az Ered Luin törpjeinek segítségével várost kezdett építeni Menegroth mintájára.

Finrod uralkodása


Nargothrond kezdetben teljesen rejtve volt. Morgoth nem tudta, hogy hol van Finrod és ezért félt tőle.Finrod előzőleg épített egy őrtornyot a Tol Sirionon, ez volt Minas Tirith, de Nargothrond felépülte után az erősségben jobbára a fivére, Orodreth volt az úr. Finrod kapott egy nyakpántot a naugriktól, ez volt a Nauglamír, a Törpök Nyaklánca. Finrod harcolt a Dagor Bragollachban, és kis csapatával elvágták a seregétől. Barahir mentette meg, a Beor-ház feje, és Finrod esküt tett, hogy megsegíti Barahirt és rokonait, és ennek zálogául Barahirnak adta a gyűrűjét.

Amikor Barahir fia Beren Nargothrondba ment, Finrod esküjét teljesítve megsegítette, és vele ment. Finrod elmenetele után Celegorm és Curufin magához ragadta a hatalmat, de később Finarfin fia Orodreth király lett, Celegorm és Curufin pedig elmentek.

Orodreth uralkodása


Orodreth király Thingolhoz hasonlóan rejtőzködően vezette a népét, és a Talath Dirnenre tévedt utazókat kegyetlenül lenyilazták. Orodreth idején, egészen Túrin Turambar koráig Morgoth semmit nem tudott meg Nargothrondról. A Nirnaeth Aernoediadba csak egy kis csapat nargothrondi ment, Guilin fia Gwindorral az élén, és azt a csapatot Gwindor kivételével lemészárolták. Később Orodreth nem segítette meg az orkok elleni harcukban Túrint és Beleg Cúthaliont, Dor-Cúarthol urait, és ezért azok vereséget szenvedtek.

Túrin és Nargothrond bukása


Túrin és Gwindor Dorthonionból és Ivrinből mentek Nargothrondba. Ott foglyok voltak, ameddig az aranyhajú Finduilas, Orodreth király lánya meg nem ismerte Gwindort. Túrin tagja lett a királyi tanácsnak, és azt javasolta, hogy csapjanak össze Morgoth seregeivel. Ezt nemsokára meg is valósították. Túrin parancsolt Nargothrond egész haderejének, és fekete kardjáról Mormegilnek nevezték el, és Adanedhelnek, tünde-embernek. Túrin beleszeretett Finduilasba, de Gwindor elhidegült tőle. Nemsokára Morgoth Glaurung, a Sárkányok Apja vezetésével sereget küldött, és Nargothrond hadait szétverték. Orodreth királyt levágták a csata élvonalában, Glaurung pedig tüzet okádva támadt Felagund kapujára, ledöntötte, és bement. Finduilast elhurcolták, és bár Túrin elmenekült, Glaurung befeküdt Nargothrondba, és megpihent.

Források

Kategóriák: Középfölde helyei


Dátum: 29.03.2021 12:55:59 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.