Nem írnek való vidék - huwiki.org

Nem írnek való vidékNem írnek való vidék
(Kill the Irishman / Bulletproof gangster)
2011-es amerikai film

Rendező Jonathan Hensleigh
Producer Al Corley, Bart Rosenblatt, Eugene Musso, Tommy Reid, Tara Reid
Vezető producer Tara Reid Jackson
AlapműRick Porello: To Kill the Irishman: The War That Crippled the Mafia (1998) ISBN 1439171742
Műfaj
 • akciófilm
 • életrajzi film
 • gengszterfilm
 • bűnügyi thriller
 • thrillerfilm
 • filmdráma
Forgatókönyvíró Jonathan Hensleigh, Jeremy Walters
Főszerepben Ray Stevenson, Vincent D’Onofrio, Val Kilmer, Christopher Walken, Linda Cardellini, Fionnula Flanagan, Jason Butler Harner, Vinnie Jones, Paul Sorvino, Marcus Thomas
Zene Patrick Cassidy
Operatőr Karl Walter Lindenlaub
Vágó Douglas Crise
Díszlettervező Patrizia von Brandenstein
Gyártás
Gyártó Code Entertainment, Dundee Entertainment, Sweet William Productions
Ország USA
Nyelv angol
Játékidő 107 perc
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó Anchor Bay Films
Bemutató2011. március 11.[1]
Eredeti magyar adó Budapest Film
Korhatár III. kategória (F/11513/J)
Bevétel 1 187 711 dollár[2]
További információk

A Nem írnek való vidék (eredeti cím: Kill the Irishman) 2011-ben bemutatott bűnügyi, életrajzi dráma.

A film megtörtént eseményeken alapul. Főszereplője Danny Greene, az ír maffia vezetője. Helyszín: Cleveland, Egyesült Államok.

Tartalomjegyzék

Cselekménye


Alább a cselekmény részletei következnek!

1960-ban az ír-amerikai származású Danny Greene kikötői rakodómunkás. Egy verekedés után átveszi a helyi szakszervezeti vezető helyét. Több törvénytelen akció után börtönbe kerül, de az FBI kihozza azzal az ígérettel, hogy rendszeresen informálja őket. Danny hamarosan emelkedni kezd a maffia ranglétráján, közben megpróbál saját becsületkódexe szerint élni. A filmben időnként mutatott tévériportok szerint ismerőseinek/ismeretleneknek szívesen segít. Tevékenysége azonban keresztbe tesz az olasz maffiának, akik többször el akarják tenni láb alól, de Danny nyolc merényletkísérletet is túlél (ezek között autóba rejtett bomba és házának felrobbantása is szerepel).

Dannyt elhagyja felesége a három gyerekükkel. Danny megismerkedik egy szimpatikus lánnyal, akivel komoly kapcsolata alakul ki, el akarja venni feleségül. Danny szeretne kiszállni a piszkos üzletekből, ezért felajánlja a New York-i maffia fejének, hogy az ő meggyilkoltatása helyett adjanak 2 millió dollárt, amit Texas államban hústermelésbe fektetne be. Az első évben 3 millió lenne a haszon. A maffia feje látszólag meggondolja a dolgot, de elkezdi gyilkoltatni Danny barátait egy profi bérgyilkossal, Ray Ferrittoval. Végül Danny is sorra kerül, amikor fogorvoshoz megy, mert a bérgyilkos lehallgatja a telefonját, és túlbiztosításként a parkolóban nem Danny kocsijába, hanem a mellette állókba tesz bombát.

Danny halála pozitív folyamatokat indít el, mert az események után Ferritto túl nagy összeget kér az elvégzett "munkáért", mire a maffia vezetője vérdíjat tűz ki a fejére; a bérgyilkos, hogy életét mentse, kiegyezik az FBI-jal, tanúskodni kezd a többiek ellen, így sorra buknak le a maffia vezetői szerte az Egyesült Államokban.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás


Bevételek


2011 júniusáig összbevétele 1 187 711 dollár volt.[4]

Fogadtatás


A filmkritikusok véleményét összegző Rotten Tomatoes 62%-ra értékelte 47 vélemény alapján.[5]

A film készítése


2009-ben, mindössze egy hónap alatt vették fel.

Forgatási helyszínek


A történettel szemben nem Cleveland, hanem Detroit (Michigan, USA) volt a forgatások helyszíne, azon belül az azóta lebontott Tiger Stadium (2121 Trumbull Avenue).

Érdekesség


Danny Greene mítoszának megteremtéséhez több dolog hozzájárul:

Jegyzetek


 1. Official Irishman release date through Anchor Bay Films is March 11, 2011 ”, Movieset, 2010. július 14.. [2010. július 16-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. július 14.) 
 2. Kill the Irishman (2011) ”, Rotten Tomatoes, 2011. március 28. (Hozzáférés ideje: 2011. március 28.) 
 3. Plain Dealer staff. „'Kill the Irishman' cast: Real life vs. reel life ”, Cleveland.com, 2011. március 6. (Hozzáférés ideje: 2011. március 6.) 
 4. [1]
 5. Rotten Tomatoes

További információk


Fordítás


Ez a szócikk részben vagy egészben a Kill the Irishman című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

 • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 2011 filmjei | Bűnügyi filmek


Dátum: 30.08.2020 09:29:21 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.