Nem fenyegetett faj - huwiki.org

Nem fenyegetett fajNem fenyegetettnek nevezzük azokat a élőlényfajokat, illetve alfajokat, amelyeket nem fenyeget a kihalás veszélye, és ez a közeljövőben sem várható.

Az ilyen fajokat, alfajokat a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listája a Nem fenyegetett (Least Concern) kategóriába sorolja, rövidítése LC.

A Vörös Lista a kategóriát a következőképpen határozza meg:

„Egy taxon »Nem fenyegetett«, ha a vizsgálatok alapján nem sorolható a »Súlyosan veszélyeztetett«, a »Veszélyeztetett«, a »Sebezhető« vagy a »Mérsékelten fenyegetett« kategóriák egyikébe sem. Széles körben elterjedt és nagy egyedszámú taxonok tartoznak a kategóriába.”

– IUCN, Red List Categories and Criteria version 3.1[1]

A Vörös Lista nem tartalmazza az összes fajt, amelyet nem fenyeget a kihalás. Az olyan fajokat, amelyek olyannyira távol állnak a kihalástól, hogy a Vörös Listán nem szerepelnek, gyakran közönségesnek nevezik.

Jegyzetek

Kategóriák: IUCN természetvédelmi státuszok


Dátum: 30.08.2020 09:46:01 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.