Nemzetség (rendszertan) - huwiki.org

Nemzetség (rendszertan)Az élőlények biológiai rendszertani besorolásában a nemzetség (latinul: genus, illetve tribus) egy taxon, azaz rendszertani kategória.

A nemzetség kifejezés használata különbözik a növényeknél és a gombáknál, illetve az állatoknál. A növényeknél és gombáknál a latin genus megfelelője és a család (tribus) és a faj (species) közötti szintet jelöli, míg az állatoknál a latin tribusnak felel, ami a család (familia) és a nem (genus) között helyezkedik el.

A nemzetség volt az egyik alapvető kategória Carl von Linné klasszikus ötös felosztásában (osztály-rend-család-nem, nemzetség-faj).

Tartalomjegyzék

A nemzetség jelölése a növény- és gombafajok tudományos nevében


A növényfajok kéttagú tudományos nevében az első szó mindig a nemzetséget, a második szó a fajt jelöli. (A háromtagú nevekben a harmadik szó az alfaj.) Például a Pinus nigra (feketefenyő) faj és Pinus nigra salzmannii (pireneusi feketefenyő) alfaj esetében a Pinus nigra jelentése a Pinus nemzetségből a feketefenyő (nigra) faj, míg a Pinus nigra salzmannii értelmezése a Pinus nemzetségből a feketefenyő (nigra) faj pireneusi (salzmannii) alfaja.

A nemzetség elhelyezkedése a növények és gombák rendszertani felosztásában


A fő kategóriákat félkövér, az alkategóriákat a normál betű jelöli.

A nemzetség elhelyezkedése az állatok rendszertani felosztásában


A fő kategóriákat félkövér, az alkategóriákat a normál betű jelöli.

Kapcsolódó szócikkek


  • Biológiaportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Rendszertan


Dátum: 30.08.2020 10:00:44 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.