NeszaNesza
Kültepe
kültepei romok

Ország Törökország
Elhelyezkedése
Nesza
Pozíció Törökország térképén
é. sz. 38° 51′, k. h. 35° 38′

Nesza (hettita URUNe-e-ša-a) település az Asszíria által létrehozott és üzemeltetett Kanis városa mellett létrejövő hettita város. A név is annak nevéből származik. A Kārum Ka-a-ne-e-eš (Kárum Kánes) először URUKa-ne-e-ša, majd URUNe-e-ša formára módosult a hettita nyelvben.[1]

A település első ismert hettita része Varszamasz csarnoka, ami egy uralkodói palota lehetett. A hettita politikai befolyás Calpa királya, Uhnasz kanisi hadjáratával kezdődött, bár ebben az időben már hettita etnikum is élt a palota melletti alsóvárosban. Calpa hegemóniájának Kusszara vetett véget Pithanasz hadjáratában. A kusszarai uralom ellen Pithanasz fia, Anittasz idején lázadás tört ki, amelyet Anittasz levert, majd a királyi székhelyet is ebbe a városba költöztette. Az oka nem ismert, de lehetséges, hogy a királyi jelenléttel akarta megelőzni a további lázongásokat. Anittasz a későbbiekben Neszából kiindulva hódította meg Calpát, Hattuszaszt és még egy sor fontos városkirályságot.

A királyi székhelyet I. Hattuszilisz Hattuszaszba tette át, ettől kezdve Nesza elvesztette jelentőségét.

Régészetileg nagyon jelentős helyszín, mert mintegy 20 000 agyagtáblát találtak itt. Ezek óasszír vagy a hettita nyelv neszai nyelvjárásában íródtak, és két, egyenként körülbelül 50 éves periódus alatt keletkeztek. Ezek a szakaszok ma már évre pontos dendrokronológiai datálással rendelkeznek.

Tartalomjegyzék

Ismert uralkodói


Jegyzetek


  1. Az etimológiához hozzátartozik, hogy a hettita nyelvben nincsen 's'-hang. Ezért az asszírban 'š' betűvel jelölt 's'-hang a hettitában továbbra is 'š'-sel írt, de 'sz'-ként ejtett hangzó.

Források


Galéria

Kategóriák: Ókori települések Törökország területén | Hettita települések


Dátum: 29.03.2021 02:17:05 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.