Nicholas Clay - huwiki.org

Nicholas ClayNicholas Clay
Lancelot szerepében az Excalibur című filmben
Életrajzi adatok
Születési név Nicholas Anthony Phillip Clay
Született 1946. szeptember 18.
London,
Elhunyt 2000. május 25. (53 évesen)
London,
Házastársa Lorna Heilbron
Iskolái Royal Academy of Dramatic Art

Nicholas Clay IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap

Nicholas Clay (London, 1946. szeptember 18. – London, 2000. május 25.) angol színész. Teljes neve: Nicholas Anthony Phillip Clay.

Pályafutása


A daliás Nicholas Clay tehetségére iskolai tanára figyelt fel, aki pártfogásába vette őt. Az ifjú két évig keményen dolgozott, hogy önerőből teremtse meg színészi tanulmányainak anyagi fedezetét. A Royal Academy of Dramatic Art elvégzése után Laurence Olivier szerződtette az Old Vic társulatához. Színpadon olyan darabokban lépett fel, mint Tom Stoppard Salto mortale, Eduardo De Filippo Szombat, vasárnap, hétfő, Peter Shaffer Equus és Molière Mizantróp című művei. Utóbbival 1975-ben a Broadway-n is sikerrel vendégszerepelt.

Rendkívül előnyös megjelenésének köszönhetően a filmesek is hamar felfigyeltek rá. 1972-ben Charles Darwin szerepét alakította egy jól sikerült filmben, és felfedezték a tévé számára is. 1979-ben Raw hadnagy szerepét játszotta a Zulu Dawn című kedvezően fogadott történelmi drámában.

Ezt követő 3 filmje világszerte nagy sikert aratott. Elsőként Lancelot lovagot alakította John Boorman emlékezetes filmjében, az Excaliburben (1981), amely az Arthur-mondakör legjobb filmes feldolgozásának számít. Utána Oliver Mellorst játszotta a Lady Chatterley szeretője című erotikus produkcióban Sylvia Kristel partnereként. A rendező az Emmanuelle első részével ismertté vált francia Just Jaeckin volt. Az opusz egyik leghíresebb jelenetében Kristel a bokrok fedezékében meglesi a szabadban meztelenül mosakodó Clayt. A D. H. Lawrence híres-hírhedt regényéből készült film szépen fényképezett, romantikus szerelmi történetté egyszerűsítette a gondolatilag jóval fajsúlyosabb irodalmi eredetit, s ezért – noha anyagilag sikeres volt – zömmel elmarasztaló kritikákat kapott.

Agatha Christie krimijének hangulatos adaptációja a Nyaraló gyilkosok (1982), amelyben Clay többek között Peter Ustinov, Jane Birkin, Maggie Smith, Roddy McDowall és James Mason partnere volt.

Érdekes vállalkozás volt a Szent Sebestyén életét feldolgozó 1984-es tévéfilm, a Le Martyre de Saint Sébastien. Az irodalmi alapot Gabriele D’Annunzio műve jelentette. Sebestyén szerepét Michael Biehn alakította, aki ugyanabban az évben Arnold Schwarzenegger ellenfelét játszotta a világsikerű Terminátor című akciófilmben. A császárt megformáló Clay mellett kisebb szerepben látható Pier Paolo Pasolini egyik kedvenc színésze, Franco Citti is.

Nicholas Clay számára egyébként a tévés produkciók máskor is sikereket hoztak: például ideális Nagy Sándor volt egy televíziós minisorozatban, és később is elsősorban a történelmi kalandfilmek és -sorozatok világában volt otthon (The Last Days of Pompeii, Korzikai testvérek, Zorro, The New Adventures of Robin Hood, Odüsszeusz, Merlin). Richard Burton Cornwall királya mellett Trisztánt játszotta a híres szerelmi mítoszt (Trisztán és Izolda) feldolgozó Lovespellben. Franklin J. Schaffner Oroszlánszív (1987) című történelmi filmjének forgatása során Magyarországon is járt.

1980-ban nősült. Felesége: Lorna Heilbron volt. Két leányuk született: Ella és Madge. Nicholas Clay 54. életévében, rákban hunyt el.

Filmjei


Külső hivatkozások


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Angol színészek | 1946-ban született személyek | 2000-ben elhunyt személyek


Dátum: 30.08.2020 06:18:49 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.