Nicollette Sheridan - huwiki.org

Nicollette SheridanNicollette Sheridan
Életrajzi adatok
Született 1963november 21. (56 éves)
Worthing,
Házastársa Harry Hamlin (1991–1993)
Pályafutása
Iskolái Millfield
Aktív évek 1984 – napjainkig
Híres szerepei Edie Britt
Született feleségek

Nicollette Sheridan IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Nicollette Sheridan témájú médiaállományokat.

Nicollette Sheridan (néha Nicolette Sheridan) 1963. november 21-én született az angliai Worthing városában. Élete legnagyobb sikerét Paige Matheson szerepével aratta a Knots Landing című sorozatban, majd több évnyi filmezés és vendégszerepek mellett 2004-ben bekerült a Született feleségek csapatába, ahol meghatározó szereplő (Edie Britt megformálójaként). A Született feleségekben nyújtott alakításáért jelölték Golden Globe-díjra, mint a legjobb női mellékszereplőt komédia sorozatban.

Tartalomjegyzék

Életéről


Sheridan egy brit színésznő, Sally Sheridan lányaként látta meg a napvilágot West Sussex megye Worthing városában. Üknagyanyja pandzsábi-indiai leszármazott volt. A mai napig titok, hogy ki is volt Nicollette igazi édesapja, de a színésznő gyerekkora óta édesanyja legutolsó exbarátját, Telly Savalas-t tekinti édesapjának. Van egy féltestvére, Nick Savalas. Iskoláját Millfield-ben végezte, ami Somerset megyében található.

1979 é 1985 között az akkori tini bálvánnyal Leif Garrett-tel járt, akivel 15 éves korában kezdett randizgatni. A fiúval és annak anyjával élt egy fedél alatt, ám szakított a fiúval miután sorozatos kudarcba fulladt Garrett drogproblémái miatt.

1991 és 1993 között házasságban élt Harry Hamlin amerikai színésszel. A sajtó úgy értelmezte ezt a rövid házasságot, mint egy zöld utat ahhoz, hogy a színésznő vízumot és állampolgárságot kapjon. Állítólag a CBS és Telly Savalas keze is benne volt a dolgban, de ezek valószínűleg csak pletykák.

2005 januárja és októbere között eljegyzésben élt a svéd színésszel, Nickolas Soderblom-mal, majd szakításuk után Nicollette Sheridan visszaköltözött exbarátjához Michael Bolton-hoz, akivel 2006 márciusában eljegyezték egymást.

Munkássága


Nicollette Sheridan 1984-ben debütált a Paper Dolls című rövid, de annál sikeresebb életet megélt sorozatban. Igazi áttörést csak később 1986-ban ért el, amikor csatlakozott a Knots Landing csapatához, hogy eljátssza Paige Matheson szerepét. Először csak visszatérő szereplőként jelent meg, de karaktere olyan népszerűséget ért el a nézők körében, hogy a 10. évadtól (1988-1989) főszereplővé lépett elő. Ezért a szerepéért két díjat is bezsebelhetett 1990 és 1991 között. 1991-ben a People magazin beválasztotta az 50 legszebb nő közé. 1993-ban a sorozat végeztével tévéfilmekben kapott szerepeket. A Will & Grace című amerikai sitcom főhősnőjének, Grace Adler karakterének eljátszására először Nicollette Sheridan-t kérték fel, de ő nem vállalta. Bár később vendégszerepelt a sorozatban.

1993 után szinte alig kapott jó szerepeket, és a média sem foglalkozott vele, amíg 2004-ben meg nem kapta a szexi, elvált Edie Britt szerepét az ABC azóta világhírű sorozatában a Született feleségekben. A producerek és az alkotó Marc Cherry Edie Britt karakterét csak az első évadban szerette volna életre kelteni, de asorozatban való népszerűsége miatt úgy döntöttek, hogy ő marad az ötödik feleség. Ezért a szerepéért 2005-ben Golden Globe-díjra jelölték, mint a legjobb női mellékszereplőt vígjáték kategóriában. A sorozat miatt újra az amerikai sajtó célpontjává vált, és nem kevésszer olyan hírek kerültek napvilágra, miszerint az igen vonzó színésznőn plasztikai műtétek sorozatát végezték el, bár a színésznő ezeket a vádakat és híreszteléseket tagadja.

2009-ben Nicolette Sheridan szóvivője azt nyilatkozta, hogy a színésznő kilép a Született feleségek című sorozatból, így az 5. évadban jelenik meg utoljára, mint Edie Britt, azonban lehetséges, hogy a későbbi évadokban még visszatér 1-1 vendégszerepre. Eztán két tévéfilmben, és egy kisjátékfilmben szerepelt.

Szerepei


Film

Televízió

Források

Kategóriák: Angol színészek | Angol nők | 1963-ban született személyek | Élő személyek


Dátum: 31.08.2020 12:10:47 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.