NinszunNinszun
Ninszun reliefje a Louvre-ban. A feje melletti felirat: DINGIR.MUNUS.TÚG.SÚN, azaz DNIN.SÚN
Házastársa Lugalbanda
Gyermekei Gilgames
SzüleiEnmerkar
A Wikimédia Commons tartalmaz Ninszun témájú médiaállományokat.

Ninszun (sumer nin-sun2 𒊩𒌆𒄢 vagy nin-suna) Enmerkar sumer király egyetlen leánya, Lugalbanda felesége, így Gilgames anyja. Az idők során mitikus alakká vált, Urukban istennőként tisztelték már a III. uri dinasztia idején (dnin-sun2), amely valószínűleg a Gilgames-eposz nagy népszerűségének köszönhető. Gudea idején Lagas egyik védelmező istennője. Az óbabiloni korban Szín-kásid templomot emelt számára (e2-KI.KAL), amelyben férjével együtt tisztelték. Anyja Ki vagy Uras, apja Enlil vagy Anu.

Élete


Nevének jelentése: nin = hölgy, asszony, sun2 = vadtehén. „Fátyolos hercegnő” néven is ismert, egy magyarázat a Gilgames-eposz egyik mondatára utal, amely szerint: „mert elbújt (Gilgames), mint a menyasszony arca”. Más nevei: a „Nagy Királynő”, „Vadtehén Háza”. Legrégebbi ismert névalakja: Nininszína vagy Niniszína, ami arra utalhat, hogy a nin-sun2 névalak késői rövidülés és a jelentés utólagosan hozzákapcsolt. A dnin-i3-si-in-na névalak ugyanis „Íszín úrnője” jelentésű, vagyis egyszerűen az íszíni istennő vált Ninszunná.

Ninszun a Gilgames-eposzban


A újasszír korú első táblán Gilgames álmának megfejtőjeként tűnik fel, amikor fia hozzá fordul segítségért. Itt jósolja meg, hogy Enkidu a barátja és segítője lesz. A második, óbabiloni korú tábla szövegén ismét álmot fejt, mint „Gis mindenttudó asszonyanyja”, akit a tábla végén Ninszunnaként neveznek meg. A harmadik tábla eleje óbabiloni, második része újasszír korú, az utóbbiban Ninszun jóslatot és áldást mond a Humbaba elleni harchoz, valamint Enkidu megígéri neki, hogy vigyáz a fiára.

Források

Kategóriák: Sumer mitológia | Akkád mitológia | Asszír mitológia | Hettita mitológia


Dátum: 29.03.2021 05:25:57 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.