Norman JewisonNorman Jewison
2012-ben
Született Norman Frederick Jewison
1926. július 21. (94 éves)
Toronto, Ontario, Kanada
Állampolgársága kanadai
Nemzetisége kanadai
Házastársa Margaret Ann Dixon (1953-2004)
Foglalkozása filmrendező, producer
Iskolái Torontói Egyetem
Kitüntetései

A Wikimédia Commons tartalmaz Norman Jewison témájú médiaállományokat.

Norman Frederick Jewison (Toronto, 1926. július 21. –) kanadai filmrendező, producer.

Tartalomjegyzék

Élete


Norman Jewison 1926. július 21-én született Torontóban Percy Joseph Jewison és Dorothy Irene Weaver gyermekeként.

Tanulmányait a Torontói Egyetemen és a Victoria College-ben végezte.

Karrierje kezdetén tengerészként és taxisofőrként dolgozott. 1950-1951 között színészettel foglalkozott. 1952-1958 között volt TV-színész. 1958-1961 között a CBC tv-rendezőjeként dolgozott. 1963-tól filmrendező volt. 1969-től ismét a CBS tv-rendezője lett. 1981-től a salzburgi Amerikai Tanárok Intézetének tanára volt. 1987-től a Filmtudományi Intézet igazgatója volt. A tv-ben Harry Belafonte, Andy Williams, Judy Garland és Danny Kaye rendezője volt. Az Amerikai Rendezők Egyesületének választmányi tagja, valamint a Kanadai Művelődési Tanács tagja volt.

Magánélete


1953-2004 között Margaret Ann Dixon volt a felesége. Három gyermekük született; Kevin Jefferie, Michael Philip és Jennifer Ann.

Filmjei


Díjai


Források


További információk


  • Filmművészetportál
  • USA-portálKategóriák: Kanadai filmrendezők | Amerikai filmrendezők | Amerikai filmproducerek | 1926-ban született személyek | Torontóiak | Élő személyek | David di Donatello-díjasok


Dátum: 29.03.2021 05:05:58 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.