Occidental nyelvOccidental (Interlingue)
Kiejtés[okʦʝdenˈtal (interˈliŋɡwe)]
Alkotó Edgar de Wahl
Első kiadás dátuma 1922
Nyelvcsaládmesterséges nyelv
Írásrendszer latin írás
Forrásai latin, más indoeurópai nyelvek
Gondozza Occidental Auxlang Communité (weboldala )
Nyelvkódok
ISO 639-1ie
ISO 639-2ile
ISO 639-3ile
A Wikimédia Commons tartalmaz Occidental nyelv témájú médiaállományokat.

Az occidental egy elemző-levezető módszerrel szerkesztett naturalista mesterséges nyelv, szerkesztője Edgar Alexei Robert de Wahl (18671948), revali (ma: Tallinn) középiskolai tanár.

De Wahl 1909-ben adta ki első tervezetét, az aulit. Ezen továbbdolgozva végül 1922-ben készült el az occidental. Nyelvét a művelt Nyugatnak ajánlotta, ezért első nyelvkönyvei is francia, angol és német nyelven jelentek meg. A második világháború után változott meg a nyelv neve Interlingue-re.

A nyelv folyóirata az 1922-ben indított Kosmoglott volt, amely nevét 1928-tól Cosmoglottára változtatta. A nyelv egészen az 1970-es évek végéig élt, az Interlingue Union (Interlingue Szövetség) havi folyóiratot adott ki, de más országokban is adtak ki periodikákat. Ezért elmondhatjuk, hogy az occidental is a jelentősebb sikereket elért nyelvtervezetek közé tartozik.

Tartalomjegyzék

Az occidental betű- és hangrendszere


Az occidental ábécéje 26 betűből áll:

A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z

Grafikailag is igyekszik megőrizni a „természetességet”. A magyartól eltérő betűk a következők:

Hangsúly:

Szóképzés


Az internacionalizmusok többsége képződmény. Ezek alapján felállítható de Wahl-szabályok:

Az occidentalban annyi képző van, amennyi a különböző internacionális szavakban előfordulhat.

Alaktan


Névelő: li (határozott), lu (semleges), un (határozatlan)

Főnév:

Melléknév és határozószó:

Névmások:

Számnevek:

Ige:

Elöljárók:

Kötőszók:

Szövegminta


Si on vole constructer un lingue secun rationalistic principies e ne conform al existent psychic natur homan, on deve unesimli transformar li psychic natur de homes por far possibil li function de un tal lingue.

(Ha racionális elvek és nem a létező emberi természet függvényében akarunk nyelvet szerkeszteni, akkor először át kell alakítani az emberek természetét, hogy lehetővé váljon egy ilyen nyelv működése.)

Könyvek


Occidental/Interlingue

Német

Külső hivatkozások


Tekintsd meg a Wikipédia
occidental nyelvű változatát!Kategóriák: Mesterséges nyelvek


Dátum: 27.03.2021 07:04:05 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.