Ország (rendszertan) - huwiki.org

Ország (rendszertan)A biológiai rendszertanban az ország egy taxon, azaz rendszertani kategória.

Az élőlényeket a ma leginkább elterjedt rendszertani felosztás szerint 3 doménre (latinul: superregnum) osztjuk: ezek a baktériumok, az archeák, és az eukarióták doménjei. Az eukarióták doménjébe tartozó élőlényeket a legkorszerűbb rendszertanok 7 országba, és egyéb, országba nem tartozó törzsekbe sorolják.

Az alábbi táblázat a sejtes életformák rendszerezésének változását mutatja be az idők folyamán:

Linnaeus 1735
2 ország
Haeckel 1866
3 ország
[1]
Chatton 1937
2 birodalom
[2]
Copeland 1956
4 ország
[3]
Whittaker 1969
5 ország
[4]
Woese et al. 1977
6 ország
[5]
Woese et al. 1990
3 domén
[6]
- Protista Prokaryota Monera Monera Eubacteria Bacteria
Archaebacteria Archaea
Eukaryota Protista Protista Protista Eukarya
Vegetabilia Plantae Plantae Fungi Fungi
Plantae Plantae
Animalia Animalia Animalia Animalia Animalia


A baktériumok és az archeák doménjei önmaguk alkotják a valódi baktériumok (Eubacteria), illetve az archebaktériumok (Archaebacteria) országait. Jelenleg az eukarióta élőlényeket az alábbi hét országba (és két – országba nem tartozó – törzsbe) sorolják:

Szükség esetén az élőlények osztályozásához az országok alországokra (subregnum) bonthatók. Az ország alatti következő fő kategória a törzs (phylum vagy divisio).

Az ország elhelyezkedése a rendszertani felosztásban


A fő kategóriákat félkövér, az alkategóriákat a normál betű jelöli.

Kapcsolódó szócikkek


Jegyzetek


  1. E. Haeckel. Generelle Morphologie der Organismen. Reimer, Berlin (1866) 
  2. E. Chatton. Titres et travaux scientifiques. Sette, Sottano, Italy (1937) 
  3. H. F. Copeland. The Classification of Lower Organisms. Palo Alto: Pacific Books (1956) 
  4. R. H. Whittaker (1969). „New concepts of kingdoms of organisms”. Science 163, 150–160. o.
  5. C. R. Woese, W. E. Balch, L. J. Magrum, G. E. Fox and R. S. Wolfe (1977). „An ancient divergence among the bacteria”. Journal of Molecular Evolution 9, 305–311. o.
  6. Woese C, Kandler O, Wheelis M (1990). „Towards a natural system of organisms: proposal for the domains Archaea, Bacteria, and Eucarya. ”. Proc Natl Acad Sci U S A 87 (12), 4576–9. o. DOI:10.1073/pnas.87.12.4576 . PMID 2112744.
  • Biológiaportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Rendszertan


Dátum: 30.08.2020 10:00:43 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.