PénelopéPénelopé
(Πηνελόπη)
Pénelopé és a kérők
John William Waterhouse olajfestménye
Házastársa
Gyermekei
Szülei
  • Periboea
  • Polükaszté

Ikariosz
A Wikimédia Commons tartalmaz Pénelopé témájú médiaállományokat.

Pénelopé vagy Pénelopeia (görög betűkkel Πηνελόπη, Πηνελόπεια) Ithaka királynéja, Odüsszeusz felesége, Helené unokatestvére. Homérosz Odüsszeiájában[1] az asszonyi hűség megtestesítője, aki húsz éven át (a tíz évig tartó trójai háború és az ugyancsak tíz évig tartó kalandos hazatérés alatt) várakozott férjére, míg az végül hazatérhetett. Pénelopé egyik unokatestvére, Klütaimnésztra, aki hazatérő férjét, Agamemnónt szeretőjével szövetkezve meggyilkolta, Pénelopé ellenpárja a mondakörben.

Pénelopé Ikariosz – Tündareósz spártai király testvére – és Periboia najád lánya. Odüsszeusz Tündareósz közbenjárásával kérte meg a kezét, miután sikertelenül pályázott Helené kezére és segített Tündareósznak a kérők hadát kezelni.

Fiát, Télemakhoszt még a trójai háború kezdete előtt szülte Odüsszeusznak. Nevét az őt vízből kimentő raj bíborcsíkos kacsa[2] után kapta. Állandó jelzői az Odüsszeiában: „okosszívű, jóeszű, szilárdszívű”. Három éven át szőtte apósának, Láertésznek a halotti leplet – amit nappal szövött, éjszaka lebontotta. Így odázta el a válaszadást az őt zaklató számos kérőnek. Erre utal a mondás: Úgy készül, mint Pénelopé vászna. Más szerzők szerint[3] Pénelopé korántsem maradt hű Odüsszeuszhoz, Hermész istennel vagy Antinoosszal, az egyik kérővel, sőt az összes kérővel (szám szerint ötvennel vagy százhússzal) is megcsalta volna, és Pán ebből a hűtlenségből született.

A későbbi történetek Odüsszeusz hűtlenségéről is tudnak. Pénelopé Odüsszeusszal ölette meg annak balkézi fiát, Eurülaoszt. A fiú apját kereste Ithaka szigetén, de csak Pénelopéval találkozott, aki Odüsszeusz visszatérte után azt állította, hogy Eurülaosz azért jött a szigetre, hogy őt megölje. Odüsszeusz ezért kivégeztette fiát.

Források


Jegyzetek


  1. Odüsszeia. Fordította: Devecseri Gábor
  2. Penelope kacsa értelemben például: Anas penelope
  3. Robert Graves idézi: Servius; Pauszaniasz CII. 12. 5. ss.; Cicero: Az istenek természetéről III. 22. 56.; Tzetzész: Lükophrónról 772., ahol Szamoszi Duriszt idézi
  • Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Görög mitológiai alakok | Homéroszi alakok | Görög nők


Dátum: 01.04.2021 09:34:59 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.