PZL M20 MewaPZL M20 Mewa

Funkció könnyű szállító repülőgép
Gyártó PZL Mielec
Gyártási darabszám 20
Fő üzemeltetők Lengyel mentőszolgálat

Első felszállás 1979. július 25.
A Wikimédia Commons tartalmaz PZL M20 Mewa témájú médiaállományokat.

A PZL M20 Mewa kétmotoros könnyű szállító repülőgép, melyet a lengyelországi WSK-Mielec vállalat gyártott az amerikai Piper cég PA–34 Seneca II gépének licence alapján. A megépített gépek egy része a lengyel mentőszolgálathoz került mint mentő repülőgép.

Tartalomjegyzék

Története


A lengyel repülőgépipar az 1970-es években kezdett el szorosabban együttműködni amerikai repülőgépgyárakkal a világpiaci pozíciók erősítése és a technológiai megújulás érdekében. Ennek a kooperációnak az eredményeként vásárolta meg a WSK-Mielec 1978-ban az amerikai Piper repülőgépgyár PA–34–200T Seneca II kétmotoros könnyű szállító gépének a gyártási jogát. A gép gyártásának megszervezését Krzysztof Piwek irányította. Az első gépet még a Piper által szállított részegységekből 1978 végére építették össze a WSK-Mielec vállalatnál, majd 1979. július 25-én került sor az az M20 01 jelű prototípus első felszállására. Ebbe a gépbe két 164 kW (220 LE) teljesítményű PZL-Franklin F6A–350 motorokat szereltek. A lengyel vezetés azonban pesszimista volt a gép jövőjét illetően. A tervgazdaság körülményei között nem volt lengyelországi piaca egy ilyen kategóriájú, tipikusan a magánszemélyeket és kisebb vállalkozásokat megcélzó gépnek, ezen túlmenően a lengyel repülőgépgyárak kapacitásait a szovjet megrendelések kötötték le elsősorban. Ezért a gyártás beindítása lassan haladt, a második M20 02 jelzésű, már teljes egészében Lengyelországban gyártott prototípus csak 1982. szeptember 22-én szállt fel először. A későbbi sorozatgyártás alapját jelentő harmadik prototípus, az M20 03 pedig csak 1985. október 10-én repült először. A PZL-Franklin motorok sorozatgyártásának beindításánál jelentkezett nehézségek miatt a gépbe hathengeres LTSIO–360KB boxermotorokat szereltek, ezzel a gép már az amerikai PA–34–220T Seneca III változatnak felelt meg. 1988-ra kifejlesztették a repülőgép légimentő változatát is. Az új, Continental motorokkal felszerelt változat 1988. október 13-án szállt fel először.

Annak ellenére, hogy az 1990-es évek elején a lengyelországi változások nyomán kialakult piacgazdaság már nyitottá vált a hasonló gépekre, a Mewa iránt nem mutatkozott jelentős érdeklődés. Így 1998-ban beszüntették a gyártását. Addig minden változatát beleszámítva, két gyártási sorozatban 20 darab, egyes források szerint 23 darab gépet gyártottak.

A gép egyes szerkezeti elemeit és konstrukciós megoldásait felhasználták a PZL M26 Iskierka kiképző és gyakorló repülőgépnél.

Alkalmazása


A 4 db M20 Mewát a lengyel mentőszolgálat használ mentőrepülőgépként. Ezeket folyamatosan cserélik le Piaggio P.180 Avanti típusú gépekre. Egy gép a lengyel határőrségnél áll szolgálatban. A többi gépet magánszemélyek és cégek üzemeltetik.

A Rzeszówi Műszaki Egyetemre három repülőgép került. Ezek a 2000-es évekre már elejére már nem voltak üzemképesek, nagyjavításra várnak.

Műszaki adatok (PZL M20 Mewa)


Geometriai méretek és tömegadatok

Hajtóművek

Repülési adatok
Kategóriák: Futár- és könnyű szállító repülőgépek | Lengyel repülőgépek


Dátum: 29.03.2021 05:29:31 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.